Kinderen die na minder dan 32 weken zwangerschap of met een geboortegewicht lager dan 1500 gram geboren worden, blijken tot in de adolescentie grote achterstanden in hun motorische ontwikkeling te hebben ten opzichte van hun leeftijdsgenoten. Het gaat hier om de ontwikkeling van motorische vaardigheden als balans, handvaardigheid en motoriek. Dit blijkt uit onderzoek van de afdeling Klinische Neuropsychologie van de Vrije Universiteit Amsterdam. De resultaten van dit onderzoek zijn deze week gepubliceerd in de Journal Americal Medical Association, een van de meest vooraanstaande medisch tijdschriften in de wereld.
De onderzoekers vergeleken de motorische vaardigheden van 9653 te vroeg geboren kinderen van verschillende leeftijden met hun leeftijdsgenootjes. Daarbij bleek dat de gemiddeld opgelopen motorische achterstand ook consistent aanwezig blijft tot ver in de adolescentie. Hoe korter de zwangerschap duurde, of hoe lager het geboortegewicht was, hoe groter de aanwezige motorische achterstanden in de eerste vijf jaar van de ontwikkeling blijken te zijn.
De aanwezigheid van achterstanden in de motorische vaardigheden speelt een belangrijke, faciliterende rol bij het ontstaan van ontwikkelingsproblemen, omdat deze erg belangrijk zijn bij alle dagelijkse bezigheden zoals lopen, fietsen, sporten, typen, schrijven, en het functioneren op school. De bevindingen sluiten daarmee aan bij ander onderzoek waaruit blijkt dat zeer vroeggeboren kinderen ook op andere gebieden minder voorspoedig ontwikkelen dan kinderen die na een voldragen zwangerschap worden geboren.
Download het artikel in PDF
Bron: psy.vu