Minister Plasterk van Onderwijs wil het stelsel van hoger onderwijs ingrijpend herzien. Het huidige, zogenoemde binaire stelsel, gebaseerd op de tweedeling tussen hoger beroepsonderwijs (hbo, hogescholen) en wetenschappelijk onderwijs (wo, de universiteiten), barst uit zijn voegen.
Plasterk wil nog binnen een maand een kleine commissie instellen die op grond van een internationale vergelijking volgend voorjaar met een advies moet komen. Hij wil een stelsel dat studenten die voor een basisopleiding gaan niet te veel en te duur onderwijs biedt, en anderzijds leerlingen die echt verder willen in de wetenschap voldoende prikkelt.
‘Nu zijn we bezig een steeds grotere groep zeer diverse studenten te persen door de twee types onderwijs die ons binaire stelsel biedt. Dat blijkt steeds vaker te weinig te zijn’, aldus Plasterk. Immers: voor sommige groepen blijkt het hoger onderwijs te hoge eisen te stellen, voor anderen biedt het te weinig uitdaging. Ook is niet altijd duidelijk waar de onderwijstypes voor staan. ‘Waarom is de opleiding fysiotherapie hbo, en bedrijfskunde wetenschappelijk?’
Plasterk schetste als voorbeeld van hoe het anders kan het hoger onderwijs in Californië: tweejarige community colleges, die voor velen een beroepsopleiding zijn en voor sommigen een opstap naar hoger onderwijs, dan de vierjarige colleges die opleiden tot een brede bachelor, dan de universities met de nadruk op onderwijs en toegepast onderzoek, en tot slot de research university, de wetenschappelijke top, waar studenten ook kunnen promoveren.
Lees meer op Volkskrant.nl