Vrouwen rapporteren een slechtere gezondheid en meer zorggebruik dan mannen, maar houden er over het algemeen wel een gezondere leefstijl op na.
Vrouwen roken en drinken minder en hebben een gezonder eetpatroon dan mannen. Uitzondering op de gezondere leefstijl van vrouwen vormen het bewegingspatroon en het gewicht. Vrouwen hebben meer contact met huisartsen, fysiotherapeuten en medisch specialisten. Ook gebruiken zij meer medicijnen dan mannen.
(Tabel uit het rapport overgenomen)
Het zorggebruik in de grote steden is hoger dan op het platteland. Het contact met fysiotherapeuten is echter lager in de grote steden. Het zorggebruik onder werklozen is voor wat betreft het contact met fysiotherapeuten gestegen vergeleken met 1987. Mensen met tekorten in sociale steun maken meer gebruik van fysiotherapeuten en gebruiken meer medicijnen (zowel op recept als vrij verkrijgbaar) dan mensen zonder tekorten in sociale steun. Het contact met fysiotherapeuten bleef constant.
De gepresenteerde resultaten laten geen verschil in contacten met fysiotherapeuten tussen autochtonen en allochtonen zien, terwijl eerder is gerapporteerd dat allochtonen minder vaak gebruik maken van paramedische zorg (Droomers e.a., 2003).
Dit blijkt uit de Tweede Nationale Studie; een omvangrijke studie naar ziekten en verrichtingen in de huisartspraktijk die in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is uitgevoerd door het NIVEL in samenwerking met het RIVM. Voor het onderzoek zijn ruim 12.500 Nederlanders ondervraagd en gegevens verzameld uit 104 huisartspraktijken die deel uitmaken van het Landelijk Informatie Netwerk Huisartsenzorg (LINH.)
Bron: NIVEL