Mannelijke Vierdaagsewandelaars hebben een gemiddelde buikomvang van 96 centimeter. Zo’n 24 procent van de mannen komt in de ‘gevarenzone’ met een buikomvang van 102 centimeter. Mensen in de gevarenzone hebben een verhoogd risico op chronische ziekten.
Bij vrouwen ligt de gemiddelde buikomvang op 85 centimeter. En 33 procent van de vrouwelijke wandelaars overschrijdt de risicogrens van 88 centimeter. Dit blijkt uit de eerste tussentijdse resultaten van het Vierdaagse onderzoek dat inspanningsfysioloog prof. dr. Maria Hopman van het UMC St Radboud is gestart in samenwerking met Zorgverzekeraar VGZ.
Plezier, prestatie en gezondheid
Hopman riep alle Nederlandse Vierdaagse lopers van 18 jaar en ouder op om een vragenlijst in te vullen over leefstijl, gezondheid en kwaliteit van leven. Inmiddels vulden bijna 10.000 wandelaars de online vragenlijst in. Vierdaagse wandelaars gaven onder meer aan waarom zij deelnemen aan de Vierdaagse. ‘Plezier’ is de belangrijkste reden om mee te lopen, blijkt uit het onderzoek. Op een tweede plaats staat ‘prestatie’ en op drie ‘gezondheid’.
Het groot leefstijl-gezondheidsonderzoek onder Vierdaagsewandelaars loopt nog steeds en Hopman en haar team hopen de komende jaren 30.000 wandelaars in het onderzoek te betrekken. Vragenlijsten kunnen ook na de vierdaagse nog online ingevuld worden op www.vierdaagseonderzoek.nl.
Bron: umcn.nl