Ongeveer de helft van de Nederlandse laptopgebruikers kampt met ernstige lichamelijke klachten. De klachten komen meestal voort uit een slechte houding. Dat blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO in opdracht van Logitech.
Ruim 538 mensen werden gevraagd naar hun houding, en mogelijke klachten bij het gebruik van de laptop. Uit de ondervraging blijkt dat 87% van de ondervraagden totaal niet op hun houding let. Pijn in de gewrichten en spieren en rugklachten zijn de meest voorkomende klachten. Professor Molenbroek van de TU Delft roept gebruikers op om zich bewust te worden van hun houding en hun gebruik van de laptop. Volgens hem zijn via enkele simpele aanpassingen, een vrijstaand toetsenbord, muis en een standaard om je laptop op te plaatsen, veel lichamelijke klachten te vermijden.
Bron: TU Delft
Wie kan een eenduidige defintie geven van het begrip ‘slechte houding’?
‘Een houding is slecht als we dat vinden’ is geen definitie.
Kijk eens naar diverse beroepen, maar vooral naar sporten, waar de meeste voor ons vreemde houdingen aangenomen moeten worden.
Als je daar als nieuwkomer fysiek ongemak bij voelt krijg je te horen dat je het langer moet doen, of bij sporten, meer moet trainen, omdat je daar ‘sterker’ van wordt.
Niet-alledaagse houdingen zijn blijkbaar trainbaar.
Waarom vervolgens zouden mensen houdingen aannemen met laptopwerk die hun lichaam schade (pijn) toebrengt?
Dat is voor alle organismen vanuit de biologie gezien toch een anti-principe?
Een onduidelijke definitie, een dubieus biologisch principe en vervolgens een causaal verband veronderstellen.
[Professor] Molenbroek?
Misschien ook wel handig om te vermelden wat precies met een “standaard om je laptop op te plaatsen” bedoeld wordt en waar men zoiets kan aanschaffen. Laptopstandaard
[ Bijgewerkt 09 Feb : 21:38 ]
Leuk idee van die meneer Molenbroek hoor maar ik vind een scherm boven het toetsenbord (laptop) juist erg prettig. Het voordeel is dan dat je door slechts de ogen ‘op en neer ‘ te doen het toetenbord + scherm ziet en je nek dus nagenoeg ‘stil’ staat. Adviseerde patienten wat jaartje terug de monitor in het buro te laten zakken om hetzelfde effect te krijgen. Veel positieve reacties op ontvangen. Neemt niet weg dat er ook mensen zijn die het scherm liever op ooghoogte hebben. Blijft toch een persoonlijke voorkeur denk ik. En Peter verder is dhr.Molenbroek een Delfterik, een techneut dus.