Amputatiepatiënten krijgen te weinig steun van verzekeraars. Dat zegt de enige revalidatiehoog-leraar in Nederland, prof.dr. Jan Geertzen. Hij kent talrijke voorbeelden van patiënten die geen moderne prothese kunnen krijgen.
Geertzen, hoofd van de revalidatiekliniek van het Academisch Ziekenhuis Groningen, onderzoekt regelmatig patiënten op verzoek van advocaten uit heel Nederland die bij de rechtbank een prothese willen afdwingen.
”Het komt helaas nooit tot een uitspraak”, zegt Geertzen. ”Als ik het eens ben met de klacht, komen patiënt en verzekeraar alsnog tot een vergelijk. Ik zou graag jurisprudentie willen. Daarom word ik wel eens boos als zo’n rechtszaak op het laatste moment wordt ingetrokken, maar ik begrijp dat natuurlijk wel. Als je al drie jaar loopt te zeuren voordat het eindelijk eens voor de rechtbank komt, ben je het zat. Dan grijp je je kans. Je bent als patiënt afhankelijk van zo’n prothese.”
Schrappen
Volgens Geertzen schieten werkgevers soms de prothese van tussen 12.000 en 15.000 euro voor. Hij kent ook een patiënt voor wie in de kerk is gecollecteerd. ”Veel anderen hebben die mogelijkheden niet. De houding van de verzekeraars is voor mij onbegrijpelijk. Het gaat om tientallen protheses per jaar, hooguit. En de totale kosten van protheses en ortheses, onder andere kniebanden en braces, bedragen nog geen 0,3 procent van het totale budget in de gezondheidszorg. Peanuts. Ik heb het idee dat het voor verzekeraars gewoon makkelijk schrappen is. Ze gaan ervan uit dat het kleine groepje patiënten, vaak mensen met suikerziekte of kanker, toch geen vuist kan maken. Terwijl zij het vaak al zo moeilijk hebben. Een paar dagen op bed met griep, een kilo afvallen en de prothese zit weer niet goed. Dat is geen gemakkelijk bestaan en je komt er nooit meer vanaf.”
Volgens Geertzen, zelf commissaris van de noordelijke instrumentmakerij en schoenmakerij OIM, merken orthopedische instrumentmakerijen in heel Nederland de gevolgen van de bezuinigingen. Toch is het aantal fabrikanten van de supersonische protheses dit jaar wereldwijd toegenomen van één naar vier. ”Zij richten hun aandacht vooral op Azië. Daar is de grootste afzet.”
Skiën
Bij zo’n computergestuurde knie- of voetprothese wordt elektronisch een verbinding gelegd met de goede knie of voet. ”De bewegingen van het goede been worden zo overgebracht op de prothese, waardoor je bij het bewegen wordt geholpen. Met name voor jongeren is dat heel erg belangrijk. Kankerpatiëntjes willen alles doen met een prothese, zelfs skiën.”
De nieuwe prothese is overigens niet voor iedereen geschikt. ”Hoe geavanceerder de knieprothese, des te meer je kunt. Maar je hebt wel stabiliteit nodig om in balans te blijven. Voor oudere mensen zijn ze gemiddeld genomen minder geschikt. En voor iemand die lopend werk heeft, schrijven we hem eerder voor dan iemand die de hele dag zit.”
Geertzen heeft de indruk dat er in het Westen meer superprotheses worden toegewezen dan in Noord-Nederland. ”Groningen stond bekend als de plaats waar alles kon omdat verzekeraar RZG zoveel deed. Helaas is dat al jaren niet meer het geval. Wat deze protheses betreft ben ik zelf misschien wel een van de zuinigste voorschrijvers in het land, maar juist daardoor is het zo frustrerend als een verzoek wordt afgewezen.”
Sporten
Geertzen vermoedt dat steeds meer gehandicapten niet meer sporten omdat ze de benodigde protheses niet vergoed krijgen. ”De politiek zou daar eens naar moeten kijken. Het wordt steeds moeilijker om particuliere sponsors te vinden en dan houdt sporten op. Of ze moeten gaan dammen.”
Â
Bron: Dagblad van het Noorden