Het Ministerie van VWS en het NISB bekijken of de BeweegKuur voor mensen met diabetes type 2 in het basispakket van de zorgverzekering kan worden opgenomen. De komende drie jaar wordt in een vervolgonderzoek bestudeerd of het trainingsprogramma, waarvan een proef loopt in Rotterdam, voor mensen met suikerziekte voldoende besparingen oplevert.Â
Als uit harde cijfers blijkt dat de kosten voor patiënten hierdoor afnemen, kan het College voor Zorgverzekeraars minister Klink van Volksgezondheid positief adviseren. Na 2010 kan de BeweegKuur dan in het basispakket opgenomen worden. Jaarlijks krijgen naar schatting 70.000 mensen diabetes 2, ook wel bekend als ouderdomssuikerziekte. Op het ogenblik lopen er onder meer in de Rotterdamse wijken Ommoord en Hillesluis proeven. De huisarts schrijft een ‘beweegrecept’ voor en geeft een leefstijladvies. Onder leiding van een fysiotherapeut wordt een beweegprogramma opgesteld en uitgevoerd.
In Ommoord voert de praktijk Fysio4You al twee jaar in samenwerking met verzekeraar Achmea eigen testen uit. Volgens Eduard Simones van de praktijk zijn de resultaten veelbelovend. Wetenschappelijk ondersteunde cijfers heeft hij nog niet, maar er zijn schattingen dat het per patiënt duizend euro per jaar kan opleveren. Dit komt vooral door minder medicatie en door het uitblijven of door vertraging van klachten die door suikerziekte worden veroorzaakt. Eind van dit jaar moet de BeweegKuur door de testen in zeven regio’s klaar zijn voor gebruik. Daarna wordt het programma weer door duizenden mensen getest. Onder meer de Universiteit van Maastricht gaat het onderzoek begeleiden en berekent of het besparingen kan opleveren voor de gezondheid.
Directeur-generaal Hans de Goeij van de directie Volksgezondheid bekijkt maandag in Ommoord en Hillesluis de BeweegKuur in de praktijk. Dit eerste werkbezoek aan het project brengt hem bij huisartsen, fysiotherapeuten en een wandelclub, waar de BeweegKuur in de praktijk wordt gebracht.
Bron: Algemeen Dagblad