VGZ declaratieperikelen

Weergave van 2 reactie threads
  • Auteur
    Berichten
    • #12394
      Avatar fotoJoop Gerretse
      Deelnemer

      Zojuist heb ik onderstaand bericht naar Service Centrum Intramed verstuurd:

      Geachte medewerkers van het servicecentrum,

      Met verbazing heb ik kennis genomen van uw suggesties instellingen in de codelijsten te gaan aanpassen ten behoeve van het nieuwe declaratieverwerkingssysteem van VGZ. Dit systeem blijkt de declaratie niet te kunnen verwerken wanneer paramedische diagnose is ingevuld. Ik kan mij voorstellen dat u een oplossing wil aandragen voor klanten die hiermee in de problemen komen.

      Echter:

      Het doen van aanpassingen in de instellingen van de software ten behoeve van slechts één enkele zorgverzekeraar (in dit geval dus VGZ) acht ik uit den boze, zeker wanneer de betrokken verzekeraar hiermee gaat afwijken van de afgesproken standaard (Vektis).

      Vektis geeft namelijk aan dat het pas verplicht wordt dit veld in te vullen wanneer er een landelijke fysiotherapeutische diagnosecodering wordt afgesproken. Vektis geeft echter nergens aan dat deze code niet ingevuld mag worden zolang die afspraak er nog niet is. De Nota Externe Integratie biedt de ruimte de paramedische diagnose in te vullen, hetgeen betekent dat alles wat hiervan afwijkt (dus ook het nieuwe declaratiesysteem van VGZ) in strijd is met de afgesproken standaard.

      Het niet meer in mogen vullen van de paramedische diagnosecode heeft voor de klant een aantal vervelende gevolgen:

      1)
      Veel klanten gebruiken de paramedische diagnosecode voor hun statistieken. Discrepanties tussen de vaak slechte verwijsdiagnose (heel vaak ….80) en datgene wat er na fysiotherapeutisch onderzoek werkelijk aan de hand blijkt te zijn kunnen hiermee vlekkeloos worden blootgelegd.

      2)
      Peilstations van het Landelijk Informatie Platform Zorg (LIPZ) gebruiken de paramedische diagnosecode voor hun output naar het LIPZ.

      3)
      Het invullen van de paramedische diagnosecode maakt in de behandelepisoden het veld ‘werkdiagnose’ vrij. Zonder de paramedische diagnosecode blijft dit veld voor eens en voor altijd onzichtbaar.

      Ik benadruk hierbij nogmaals dat het nieuwe declaratiesysteem van VGZ niet voldoet aan de standaard. Er is wat mij betreft dan ook maar één conclusie mogelijk: VGZ moet zelf zijn zaken maar aanpassen.

      Laten we er met zijn allen voor zorgen dat de problemen vooral daar opgelost worden waar ze zijn ontstaan.

      Met vriendelijke groet,

      Joop Gerretse, lid van de testgroep

    • #12412
      Avatar fotohenniesp
      Deelnemer

      Wat mij betreft is je laatste zin de essentie van ons bezwaar. Telkens wentelen zorgverzekraars hun administrtieve probleem af op de zorgverlener. Alle slogans zijn hier van toepassing: De vervuiler betaald en stekrste schouders dragen de zwaarste lasten enz.

      Hennie Spit.

    • #12413
      Avatar fotoAndre Stroet
      Deelnemer

      VGZ is op wel meer fronten bezig hun ITC door onze ‘strot’ te drukken. Telefonisch verweer van een medewerkster van VGZ op mijn klacht dat alle declaraties vanaf januari zijn teruggestuurd, terwijl er toch echt een ministeriele brief ligt dat verzekeraars onderling voor ver- en afrekening moeten zorgen, u heeft volledig gelijk mijnheer, maar onze software kan dat niet aan!

Weergave van 2 reactie threads
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.