Het Universitair Ziekenhuis Gent past sinds kort een nieuwe techniek toe voor de behandeling van kraakbeenletsels in de knieën. Nieuw is dat de heelkundige behandeling in één operatie kan gebeuren en dat afstotingsverschijnselen vrijwel onbestaande zijn.
Biologisch bedje
Tot voor kort waren twee operaties nodig bij kraakbeentransplantaties: een voor het oogsten van lichaamseigen cellen en een voor het inplanten ervan. De tussenperiode was nodig om de cellen op een geschikte bodem te laten delen. Maar dankzij de ontwikkeling van een speciaal biologisch bedje, de matrix genaamd, is deze tussenperiode niet meer nodig.
Knie
Via een kijkoperatie wordt nu in een eerste stap kraakbeen geoogst in het niet-dragend oppervlak in de knie. De zo verkregen cellen worden op de nieuw ontwikkelde matrix geplaatst en via een kleine opening in het gewricht op de plaats van het kraakbeenletsel bevestigd en ingeplant.
Gunstig
Het UZ Gent heeft al zes operaties volgens deze procedure uitgevoerd. De eerste klinische resultaten bij de patiënten zijn gunstig. De techniek werd ook al succesvol toegepast in Londen, Göteborg, München en de VS.
Bron: HLN.be