onderzoek bij centraal neurologische aandoeningen

Nieuws over fysiotherapie en de fysiotherapeut Forums Casuïstiek Neurologische aandoeningen onderzoek bij centraal neurologische aandoeningen

Weergave van 6 reactie threads
  • Auteur
    Berichten
    • #10792
      Avatar fotomaddy
      Deelnemer

      Hallo,

      Mijn naam is Madelon, ik ben 19 jaar oud en studeer fysiotherapie aan de Hogeschool van Amsterdam. het thema van dit blok zijn centraal neurologische aandoeningen en dan met name cva, parkinson, ms en dwarslaesie.

      Mijn vraag is nu heeft iemand een overzicht van een algemeen fysiotherapeutisch onderzoek bij deze ziektes. In dit blok heb ik weinig structuur aangereken gekregen. En zo kan ik eigenlijk niet goed systematisch werken.

      Ik hoop dat iemand een idee heeft, hoe ik dit het best kan aanpakken. Ik heb al verschillende bronnen geraadplaagd zoals de richtlijnen. Maar het word er voor mij niet duidelijker op.

      alvast bedankt,
      Madelon

    • #10808
      Avatar fotoEdwin de Raaij
      Deelnemer

      Dag Madelon,

      ik wil je wel proberen op weg te helpen.
      Bij het doen van een onderzoek horen onderzoeksdoelstellingen. Als je deze hebt geformuleerd kun je kijken met welke testen en metingen je deze onderzoeksdoelstellingen kunt bereiken.

      Welke onderzoeksdoelstellingen relevant zijn volgen uit je anamnese en het klinisch redeneren dat daarmee gepaard gaat.

      Een vast onderzoeksprotocol alleen gebaseerd op een medische aandoening vind ik geen hedendaagse fysiotherapie.

      Laat me weten of je hier iets aan hebt.

      groet,
      Edwin de Raaij

    • #10809
      Avatar fotomaddy
      Deelnemer

      Ik kwam er terloops achterdat ik deze vraag een beetje vaag heb geformuleerd. Ik ben inmiddels achter het antwoord wat ik zocht, maar evengoed bedankt voor de reactie

    • #10810
      Avatar fotopassie
      Deelnemer

      Ik kwam hier op het forum terecht via het googlen.. Ik zocht op MS,Parksinon en Dwarslaesie!! Erg grappig dat we dus aan het zelfde onderwerp bezig zijn. Morgen heb ik hier tentamen over en ben heel benieuwd.. Vooral moet je veel kennis erover hebben.. maar ja hoe breed kijkt een docent hiernaar!!
      Heb Neurologie van Hijdra e.a. doorgenomen. En natuurlijk eigen informatie van het net!!!
      Praktijk vaardigheden en onderzoek zijn gewoon afhankelijk van wat je uit anamnese haalt.. En heb je waarschijnlijk al bij andere vakken genoeg besproken!!! Ik ben dus ook niet bang voor praktijk, meer voor mijn klinische redeneren en het diep ingaan op de stof :S

    • #10811
      Avatar fotoSammie
      Deelnemer

      en hebben jullie al ideeën over de behandeling van genoemde aandoeningen?
      (ik niet)

    • #10812
      Avatar fotoEdwin de Raaij
      Deelnemer

      Dag Sammie,

      klinkt misschien een beetje raar, maar je behandeld als fysiotherapeut niet de aandoening. Wij kunnen niets doen aan Parkinson MS etc.
      Een fysiotherapeut behandeld mensen met gezondheidsproblemen die een gevolg kunnen zijn van een medische aandoening. Hoe zo’n gezondheidsprobleem eruit ziet wordt deels bepaald door de mens zelf en soms ook door een aandoening.
      Vragen naar een behandeling puur op basis van alleen een aandoening betekent dat je geen rekening houdt met de mens die de aandoening heeft. En die mens bepaald voor een deel zelf met wat voor problemen hij zit, dus zeg maar waar jij als fysiotherapeuten eventueel mee aan de slag moet.

      Hoe behandel je iemand met MS, Parkinson, artjrose van de heup => geen idee.

      groetjes,
      Edwin de Raaij BSc |fysiotherapeut|manueel therapeut| fysiotherapiewetenschapper i.o. | projectbegeleider Hogeschool Utrecht

    • #10813
      Avatar fotoMartijnO
      Deelnemer

      Altijd mooi om te zien dat sommige fysiotherapeuten ook overal een verklaring voor hebben en altijd denken dat zij HET weten.

      Ik ben het gedeeltelijk eens met Edwin. Een toevoeging hierbij: Belangrijk om zelf nog wel goed te weten wat de verschillende neurologische aandoeningen betekenen en inhouden. Dus niet blind een anamnese afnemen en op basis van de klachten ten gevolge van de/een aandoening te gaan behandelen.

      Wees bewust van de consequenties!

      Succes!

Weergave van 6 reactie threads
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.