Uit promotieonderzoek van mevrouw drs. Karoline Vangronsveld blijkt dat negatieve interpretaties van pijn en boosheid een belangrijke rol spelen in het voortduren van nekpijn na een auto-ongeval.
Na een auto-ongeval ontwikkelen vele mensen nekpijn. Voor een deel van deze mensen zal de nekpijn aanhouden en overgaan in chronische nekpijn. Vanuit het Vrees-Vermijdings-Model werd onderzocht welke psychologische factoren deze pijn mede in stand houden. Alhoewel er bewijs werd gevonden dat negatieve interpretaties van pijn en boosheid een belangrijke rol spelen in het voortduren van de klachten, zijn er ook aanwijzingen dat in de acute fase er moeilijkheden zijn met het bewegen van de nekmusculatuur.
Verder blijkt uit dit proefschrift dat pijn niet alleen een effect heeft op beperkingen, maar ook op de identiteit van de patiënt.
Tenslotte wordt ook de zogenaamde “exposure in vivo” behandeling beschreven, een cognitief-gedragsmatige behandeling die ook voor deze groep van patiënten met chronische pijn effectief blijkt te zijn in het verminderen van vrees, pijn en beperkingen.
Bron: ZonMw