Een nieuwe, maar vrij simpele operatie kan rugpatiënten voorgoed van hun pijnklachten afhelpen. De techniek net de naam AxiaLIF lijkt een doorbraak. Helaas heeft slechts een selecte groep patiënten baat bij de ingreep.
Neurochirurg Dick Zeilstra is laaiend enthousiast over de nieuwe methode. In de Isala Klinieken in Zwolle heeft hij al ruim dertig patiënten succesvol volgens de AxiaLIF-methode behandeld. Via een klein sneetje in de onderrug zet hij de onderste wervelschijf met een schroef vast aan het staartbeen. De ruimte ertussen wordt opgevuld met botmateriaal, zodat de wervels aan elkaar groeien en geen pijn meer veroorzaken.
Volgens Zeilstra zijn de voordelen van de methode zeer groot ten opzichte van bestaande operaties, zoals het in zijn geheel vervangen van een wervelschijf. De operatie duurt minder dan een uur en er wordt praktisch geen weefsel beschadigd bij het plaatsen van de 5 centimeter lange schroef. Voor patiënten is de ingreep veel minder traumatisch en bovendien hebben ze nauwelijks tijd nodig om te revalideren, zegt Zeilstra.
Richard van den Berg (49) beaamt dat. Hij was één van Zeilstra’s eerste patiënten. Na een tweede hernia kon hij nauwelijks nog rechtop staan. De AxiaLIF-methode zag hij dan ook als een uitkomst: “Binnen twee weken na de operatie kon ik weer normaal functioneren.”
Helaas voor de meeste rugpatiënten behoort Van den Berg tot een zeer select groepje mensen dat met AxiaLIF geholpen kan worden. De rugklachten moeten namelijk specifiek veroorzaakt worden door een probleem met de onderste wervelschijf. “Vooral bij oudere patiënten is er vaak veel meer aan de hand en heeft de ingreep geen zin,” waarschuwt Zeilstra.
Bron: Inspine.nl
Meer info over de techniek in deze PDF of dit filmpje
(filmpje is bijna 50 MB groot)
L.S,
Vanwege het geringere invasieve karakter mag een sneller postoperatief herstel verwacht worden en minder kans op complicaties.
Cruciaal is het antwoord op de vraag of het (beter) werkt ten aanzien van pijnvermindering en functieverbetering.
Toekomstig onderzoek zal dat moeten leren.
Peter van der Salm.
Ik heb een inhoudelijke vraag over de indicatie voor deze operatie.
In het artikel staat dat deze methode gebruikt wordt bij rugklachten die specifiek veroorzaakt worden door een probleem met de onderste wervelschijf. Is een spondylolisthese een indicatie voor deze techniek wanneer de afglijding enkel op het niveau van L5-S1 is?
Ik ben beniewd naar de resultaten van deze nieuwe techniek. Het lijkt mij in ieder geval een goede en weinig invasieve operatie.
Willemjan Daas
Beste Willemjan,
Het is nu juist de moeilijkheid om precies te bepalen welke lage rugklachten nu precies veroorzaakt worden door problemen van de onderste tussenwervelschijf.
Ik ken heirvoor geen exclusieve en betrouwbare testen.
Peter van der Salm.
dank u zeer!
m.v.g. Willemjan Daas
Beste Peter,
Je geeft zelf aan dat het grootste probleem is de vaststelling van de juiste inclusie criteria voor wel of niet opereren. Dit is namelijk HET grote probleem bij alle a-specifieke lage rugklachten, alle beeldvormende technieken geven nauwelijks valide info over het verband tussen klacht en bevinding. Dan is mijn mening, dan kun je toch niet “zomaar” opereren?!! De patient zijn wil en hulpvraag is hieraan ondergeschikt, iemand met rugpijn wil altijd geholpen worden! Het lijkt mij weinig ethisch verantwoord deze operatie door te voeren zonder duidelijke inclusie criteria. Het broodje aap gehalte van enkele casuistieken lijken mij zeer onproffessioneel. Succes met zoeken, groet, Erwin Claassen