Werkgevers zijn aansprakelijk voor de inrichting van een thuiswerkplek

15

Dat blijkt uit uitspraken van het gerechtshof in Amsterdam. De werkneemster van een pensioenbedrijf had haar werkgever aansprakelijk gesteld omdat ze ten gevolge van RSI volledig arbeidsongeschikt was geraakt.

De werkneemster liep stage bij een pensioenbedrijf en trad er vervolgens in dienst. Ze werkte gedeeltelijk ‘op de zaak’ en gedeeltelijk thuis. Ze kreeg voor het thuiswerk van haar werkgever een computer.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Na korte tijd meldde de werkneemster zich ziek vanwege klachten aan beide armen. De bedrijfsarts constateerde dat ze last had van RSI. De werkneemster bleef ziek en werd voor 80 à 100 procent arbeidsongeschikt verklaard. Zij stelde de werkgever aansprakelijk omdat de klachten waren ontstaan door de hoge werkdruk en ze een groot deel van haar werktijd beeldschermwerk moest doen. Bovendien stelde de werkneemster dat beide werkplekken niet voldeden aan de ergonomische maatstaven.

De werkgever was het er niet mee eens dat er sprake is van een causaal verband tussen de klachten en de korte periode dat zij voor het bedrijf werkzaam was. Ook vond de werkgever dat hij niet verantwoordelijk is voor de inrichting van de werkplek bij de werkneemster thuis. De werkneemster spande een kortgeding aan tegen haar ex-werkgever. De kantonrechter wees de vordering van de werkneemster toe. De werkgever was het hier niet mee eens en ging in hoger beroep bij het Gerechtshof in Amsterdam. Dat besliste echter ook dat de werkgever aansprakelijk is voor de schade van de werkneemster.

Bron: HR Praktijk.nl