Gezondheidskosten stijgen dat klopt maar laten we ons niet gek maken…
Voordat ik verder ga uitleggen waar onze kansen in de zorg markt liggen wil ik eerst nog wat vertellen over die zorg markt. Vorige week verscheen er op het internet een artikel van een collega waarin opnieuw benadrukt werd dat de zorg onbetaalbaar wordt.
Reeds 10 jaar geleden was ik samen met onze oud KNGF voorzitter dhr. Cees Hovenkamp bij de staatssecretaris van Volksgezondheid in Den Haag op bezoek. Op dat moment was de situatie in Nederland zo dat er 5 werkenden t.o.v. 1 niet werkende waren en dat dit getal zou oplopen naar een situatie van 1 op 1 in 2018.
Ik heb toen samen met dhr. Hovenkamp getracht om meer geld ter beschikking te krijgen voor de lichamelijke opvoeding op school. Dit was nodig om de jeugd meer voor sport en life time skills te interesseren. Daarnaast moest er geld vrij komen voor de fysiotherapie om daar meer preventief werkzaam te kunnen zijn. Om mensen fysiek te ondersteunen bij omscholen en de belastbaarheid waar nodig te verhogen. In die tijd heb ik reeds geconcludeerd dat het onmogelijk zou zijn om de pensioenleeftijd op 65 jaar te laten staan en dat we er voor moesten zorgen dat mensen langer door kunnen werken. Deze zienswijze heb ik naar voren gebracht bij de staatssecretaris, op de AV KNGF waar ik vooraf een presentatie mocht houden en aan het klankbord (zgn. provisorium) van het KNGF onder leiding van Prof. Seydel.
Er was toen een positief gehoor voor deze plannen bij de staatssecretaris maar het plan is eigenlijk gelijk weer in de kast gegooid omdat onze oud KNGF directeur, dhr. Borstlap, en het KNGF de geopende deuren in Den Haag niet open hielden en de plannen geen vervolg hebben gegeven. Mijns inziens een gemiste kans. Het KNGF meende toen meer in te moeten zetten op het overhevelen van budgetten om een hoger tarief voor de fysiotherapie te kunnen bewerken. Beste lezers inzetten op tariefsverhoging als doel is zinloos. Daarmee win je niet de sympathie van de bevolking, daar krijg je de media niet warm voor en de politiek ook niet. Als je wat wilt verbeteren aan je vergoedingen zal je dat echt op andere manieren moeten doen waar bij de klant profiteert.
Stijgen de kosten?
Wist u dat de kosten voor gezondheidszorg in de periode 2004 tot 2009 stegen tot wel 7% per jaar. Vanaf 2010 is er een kentering en is de groei 3,5%.
Dus, JA, de kosten van de zorg stijgen maar ik wil wel graag zien hoe die in verhouding staan wanneer we de relatieve stijging van de kosten afzetten tegen de gemiddelde leeftijd. Het is wetenschappelijk bewezen dat we met ons allen ouder worden. Statistieken laten ons zien dat gezondheidskosten per jaar exponentieel gaan stijgen boven de 70 jaar.
Daarbij is ook bewezen dat in de laatste 5 jaar van ons leven de grootste kostenpiek zit qua ziektekosten. (overigens blijken de gemaakte ziekte kosten, tijdens het leven, voor vrouwen aanzienlijk veel hoger te zijn dan voor mannen, dit komt mede omdat de vrouw ouder wordt dan de man en de kosten exponentieel oplopen naarmate iemand ouder wordt)
Uit onderzoek blijkt dat bij mannen de kosten van zorg in de laatste 5 levensjaren het volgende percentage van de totale kosten beslaan. (Volgens RIVM “Levensloop en Zorgkosten”)
- Ziekenhuis 51,3%
- Extra thuiszorg 70,1%
- Intramurale zorg 76,1%
Door de grote groep babyboomers die nu 65+ worden en dus afstevenen naar een groep mensen waarbij de kosten voor gezondheidszorg exponentieel gaan stijgen waarbij de kosten door een veel kleinere groep moeten worden betaald…
Dit fenomeen hebben we 30 jaar lang kunnen zien aankomen maar er is niet 1 regering geweest die genegen was om hierop te anticiperen. Waarom niet … omdat er geen electoraal gewin in zit.
Dus voel u niet schuldig wanneer u leest “De zorg wordt onbetaalbaar duur”… de politiek wist het allang en probeert hun eigen falen om tijdig de bakens te verzetten te verdoezelen en wijst nu naar de gezondheidszorg net alsof wij duurder geworden zijn. Voor de fysiotherapeuten weet ik het zeker dat dit niet het geval is … wij zijn de laatste 10 jaren alleen maar goedkoper geworden. (Kijk maar in de cijfers van VEKTIS )
De politiek probeert nu de schuld voor de ontstane situatie via de media op de medische beroepsgroepen en zorg instanties af te schuiven en natuurlijk is er nog winst te halen aan die kant. Hoe ik denk dat we dat zouden kunnen doen? Daar kom ik in een later stuk op terug. Maar de zwarte Piet ligt in eerste instantie bij de politiek die te laat en ad hoc reageert.
Een aantal weken geleden hoorde ik een vraag gesprek op de radio met Prof. dr. W de Ridder, futuroloog aan de UT Twente, zeggen dat in de toekomst energie en gezondheid niet meer de grootste uitgave posten zullen zijn. Een opmerkelijke uitspraak in het licht van de ieder jaar toenemende ziektekosten. Deze professor voorspelt dat door de technologische doorbraken (o.a. inplanteren van analyse sensoren in het lichaam die onze gezondheid constant monitoren) het stellen van diagnoses exacter en vroegtijdiger zal plaats vinden waardoor genezingsprocessen specifieker kunnen worden toegepast en veel minder geld zullen gaan kosten.
Beste lezers laten we ons niet door de waan van de dag gek laten maken.
Conclusie:
Ja de kosten van de zorg stijgen maar dit was jaren geleden al voorspelbaar en dit nieuws overvalt ons nu niet. Daarbij zijn er veel mogelijkheden om kosten te besparen, waarover in een later artikel van mij. Daarbij is het niet zo dat de kosten op lange termijn door blijven stijgen. Stop het doemdenken en laat u geen complex aanpraten door instanties die zelf niet adequaat reageerden.
Met deze schets van de huidige situatie hoop ik u munitie te hebben gegeven wanneer u aangevallen wordt over de kosten van de zorg.
Wil je wat meer weten over kostenverdeling in de zorg kijk dan op: gezondheidszorgbalans.nl
Beste Henk,
Ik zal de eerste niet zijn de een voorstander is om het woord ‘markt’ voor de gezondheidszorg niet meer te gebruiken.
Een voorwaarde voor een markt is volledige transparantie over de prijs en de informatie over de kwaliteit.
Een patiënt als hulpvrager omtrent zijn gezondheid staat qua kennis niet op het zelfde niveau als een arts.
Bovendien is het een sector waarbij betaling grotendeels door een tussenliggende partij, de zorgverzekeraar, geschiedt.
De gezondheidszorg voldoet dus op een paar zeer essentiële punten niet aan de economische definitie van ‘markt’.
De ontwikkeling rond de hoogte van het tarief fysiotherapie zegt niets over de forse stijging van het macrovolume fysiotherapie in de laatste jaren.
Wij als Nederlandse burgers kiezen politici, dus wie is schuldig aan ‘het laat reageren’?
Met collegiale groeten,
Peter van der Salm.