In mei start VUmc met een multidisciplinaire bekkenbodempoli. Elke dinsdagochtend staat een team van specialisten klaar om vrouwen met problemen van de bekkenbodem te onderzoeken.
Naast gynaecologen Hans Brölmann, Johan Spruijt en Stella Tiersma, zullen chirurgen Donald van der Peet, Jeroen Meijerink, Miguel Cuesta, maag- darm- en leverarts Richelle Felt, uroloog Bart Bemelmans en bekkenbodemfysiotherapeute Joke Groot beschikbaar zijn.
Stella Tiersma: “Er komen steeds meer oudere vrouwen die een actief leven willen blijven leiden. Ze willen zich daarbij niet laten weerhouden door klachten, zeker niet als daar wat aan te doen valt. We kunnen bijvoorbeeld incontinentie- of obstipatieklachten verhelpen en een verzakte baarmoeder opereren.†Maar aangezien het inwendige van de vrouw in de bekkenbodemregio nauw met elkaar samenhangt, zijn vaak meerdere specialisten nodig om het probleem goed aan te pakken. Tot nu toe moesten deze vrouwen bij ieder specialisme apart een afspraak maken. Daar komt nu verandering in. In één ochtend kunnen de vrouwen door al deze specialismen worden gezien. Het team overlegt vervolgens over het beste behandelplan.
“De patiënten weten dus aan het eind van de ochtend waar ze aan toe zijn. Ze hebben in een paar uur tijd een eensluidend advies. Dat levert een groot voordeel op.†Bovendien kan door de aanwezige fysiotherapeute meteen voorlichting en advies gegeven worden. Tiersma: “Door training van de bekkenbodemspieren kun je veel winst boeken, waardoor operatie, ring of medicatie soms niet meer nodig is.â€
Patiënten kunnen via de huisarts worden verwezen naar de bekkenbodempoli. Er komt een centraal telefoonnummer waar de triage plaatsvindt. Van te voren worden vragenlijsten toegestuurd en desgewenst aanvullend onderzoek afgesproken, zoals een echo of urinekweek. Op dinsdagmorgen zijn dan zoveel mogelijk gegevens beschikbaar.
De multidisciplinaire bekkenpoli gaat op 8 mei van start.
Bron: VU Medisch Centrum