Tot twintig procent van de behandelingen werkt niet

16

Vijftien tot twintig procent van de medische behandelingen die je krijgt, werkt niet. De Britse onderzoeker Andrew Booth, die allerhande behandelingen aan een strenge, gecontroleerde test onderwerpt, kijkt er niet van op.

“De medische staff weet ook wel dat veel dingen niet werken. Zij zullen misschien nog verbaasd zijn dat zo’n hoge proportie wél werkt. Maar het grote publiek kijkt vreemd op als je hen vertelt dat een groot deel van wat hun dokter doet of voorschrijft, eigenlijk niets uithaalt.” Het bericht staat op de website van de Britse nieuwszender BBC.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Negatieve impact
Een desinfecterende gel aanbrengen voor de operatie heeft geen invloed op de kans dat je een infectie ontwikkelt. Water en zeep bleken bovendien even efficiënt als de desinfecterende middelen. Toch heb je veel kans na een operatie te ontwaken met ‘desinfecterende’ middelen rond je wonde. Baat het niet, dan schaadt het niet, denkt men wellicht. Maar er zijn ook behandelingen waarmee je slechter af bent.

Een voorbeeld is het PSA, dat prostaatkanker zou moeten opsporen. “De waarheid is dat evenveel mannen die de test niet ondergaan prostaatkanker ontwikkelen, dan die die hem wel ondergaan. Mensen die positief testen, ondergaan misschien een operatie voor niets. Dat vind ik niet kunnen. Maar de test wordt nog steeds gebruikt.”

Kennis over medicijnen
Erger nog: als nieuw onderzoek uittoont dat artsen beter met een bepaalde methode stoppen, dan gebeurt er meestal niets. “Dokters moeten meer weten over de medicijnen die ze voorschrijven,” aldus Booth. Dat kan zelfs gaan over oogdruppels die voorgeschreven worden bij een ooginfectie. “Veel kans dat ze niet werken én ze kunnen de bacteriën evengoed meer resistent maken.”

Grootste probleem in dit verhaal: de toevloed van onderzoeken enerzijds en nieuwe middeltjes anderzijds. “De hoeveelheid informatie maakt het moeilijk up to date te blijven.” Toch gaat het soms om simpele dingen. Zoals wanneer je de bloeddruk van een patiënt voor het eerst meet, is het belangrijk beide armen te gebruiken. Onderzoek toont namelijk aan dat dat kan verschillen. “Ik ken een patiënt die elke paar maand wel en dan weer geen medicatie moest nemen, simpelweg omdat zijn bloeddruk telkens aan een andere arm werd gemeten.”

Bron: DeMorgen