Het is mogelijk om je eigen stressniveau onder controle te krijgen met behulp van een regelmatige ademhaling, met een positieve uitwerking op hart en hersenfuncties. Neuropsycholoog Jolant van den Haspel heeft in haar afstudeeronderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen aangetoond dat stressbeheersing bij moeders van kinderen met aandacht- en gedragsproblemen via ademhaling heel goed werkt.
Stress is niet per definitie slecht. Stress levert energie en middelen, die een evenwichtige afstemming tussen activatie en beheersing van het lichaam in een voortdurend veranderende omgeving kunnen ondersteunen. Maar wanneer geen evenwicht wordt bereikt, blijft het stressproces doorgaan en dit is te herkennen aan een onbalans in lichaam, emoties, gedachten en gedrag. Stressvermindering kan op elk van deze afzonderlijke gebieden in gang gezet worden en positief doorwerken op de rest.
Hartcoherentie
De moeders hebben in de onderzoeksfase een oefensessie en vier trainingen doorlopen. In de oefensessie is een regelmatig, langzaam ademhalingsritme aangeleerd en met behulp van biofeedback is de directe invloed op het hartritme inzichtelijk gemaakt. Een half uur oefenen bleek voldoende om de hartcoherentie – een begrip dat betrekking heeft op de regelmaat in de variatie van het hartritme en dat gerelateerd is aan een evenwichtstoestand – te verdubbelen. In de trainingen is de moeders geleerd om de regelmatige ademhaling te automatiseren en ook toe te passen in hun moeilijke thuissituatie. Voor en na de trainingen zijn testen uitgevoerd om het effect op stress te onderzoeken.
Twee uur trainen en vijf keer per dag een halve minuut oefenen in een tijdsperiode van twee weken bleek voldoende voor stressvermindering op het niveau van hart, ademhaling, hersenactiviteit, emoties en cognities. De afname van stress bij de moeders had bovendien een positief effect op de kinderen in de vorm van minder driftbuien per dag.
Download “Kan stress verminderen door het toepassen van hartcoherentie?” (PDF)
Bron: rug.nl