Scheefhoofdigheid is goed te voorkomen

106

Kinder-fysiotherapie vermindert bij zuigelingen met een voorkeurshouding op de leeftijd van zeven weken de afplatting van het hoofd (plagiocefalie).

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

De verzorgings- en houdingsgewoonten bij baby’s overdag kunnen eenvoudig aangepast worden, waarmee het aantal kinderen met scheefhoofdigheid vermindert. Een belangrijke taak is daarbij weggelegd voor de consultatiebureau’s en de kinder-fysiotherapeuten. Dat stelt Leo van Vlimmeren in zijn proefschrift.

Van Vlimmeren onderzocht vierhonderd pasgeborenen regelmatig onderzocht vanaf de geboorte tot de leeftijd van twaalf maanden. Het blijkt dat jongens, eerstgeborenen en pasgeborenen met een breder hoofd, meer risico op plagiocefalie bij de geboorte hebben. Indien plagiocefalie bij zeven weken voorkomt, wordt dit hoofdzakelijk veroorzaakt door eenzijdige verzorgings- en voedingsgewoonten, en eenzijdige positionering.

Van Vlimmeren promoveert op 24 april aan de Universiteit Utrecht.

Bron: UMC Utrecht

12 REACTIES

  1. Leo van Vlimmeren heeft een bruikbaar en goedkoop meetinstrument ontwikkeld. Complimenten hiervoor zijn op z’n plaats.
    Kennelijk heeft van Vlimmeren in de prospectieve studie naar de oorzaken van scheefhoofdigheid geen zuigelingen met een cervicale functiestoornis gezien. Vreemd, ik zie die iedere dag. En die zuigelingen ontwikkelen ook een plagiocephalie.
    Wat men niet wil zien kan men ook niet meten.
    Eric Saedt

  2. Beste Van Vlimmeren, Ik heb jou artikel niet gelezen. Maar zit midden in de baby’s/peuters. Mijn kinderen zijn 10 mnd en 2,5 jaar, verder vrienden en familie met jonge kinderen. Zie en hoor om mij heen veel kinderen die een scheefhoofd ontwikkelen.
    Wij zelf krijgen van deskundige vaak complimenten over dat onze kinderen zulke mooie ronde hoofdjes hebben.
    Mijn truc: negeer het ruglig advies, koop goede stabiele zijlig kussentjes (betere babyzaken) en leg ze afwisselend op links en rechts.
    Fantastisch resultaat je kind ligt veilig en stabiel.
    Maar men durft het niet, want het consultatie buro zegt dat dat niet mag (ivm wiegedood).
    Stefan Reijers

  3. Beste Stefan,

    ben het helemaal eens met je ‘zijlig beleid’. Ik kom ook nog ouders tegen die het buiklig advies van het consultatiebureau mislopen. Waarschijnlijk omdat ze de informatie op dat moment niet oppikken bv. bij hun eerste kind. Er ontstaat dan soms een achterstand in de motorische ontwikkeling door onvoldoende hoofdbalans met alle gevolgen van dien.
    Kun je iets vertellen over wat jij een kwalitatief goed stabilisatie kussentje vindt en waarom?
    Vast bedankt, Pien

  4. Beste Rob,

    Ik begrijp je reactie niet, kun je die verder uitleggen.
    Ik heb inderdaad de publicatie van het onderzoek gelezen.
    Verder geef ik al jaren de cursus KISS en manuele therapie in binnen en buitenland en ben ik een van de onderzoekers in een lopende studie naar het effect van Manuele Therapie bij zuigelingen.

    Eric Saedt

  5. Beste Pien,
    Ik vind het moeilijk aan te geven wat goed is. Ik weet ook niet hoeveel variatie er bestaat. Verder is wat ik vind niet wetenschappelijk onderbouwt. Maar een aantal eigenschappen die ik belangrijk vind zijn:
    1. een kussen aan voor- en achterkant. Het voorste kussen is korter ongeveer buikformaat, dan kan de foetushouding gehandhaaft blijven. Het achterste kussen is veel langer ongeveer van nek tot bil.
    2. deze kussens zitten op welke wijze dan ook stevig met elkaar verbonden.
    3. Opbouw kussen is zo opgebouwd dat het kind eigenlijk een beetje naar de rug gedraaid ligt ongeveer 45gr. (dit ligt stabiel en zo komt de onderste schouder weer iets vrijer te liggen)
    4. de hoogte van de kussentjes relatief hoog. Bij geboorte zeker de helft van de lichaamsbreedte.
    Pien hoop dat je hier iets mee kan.
    Misschien dat er iemand in het land is die zo invloedrijk is dat hij hetgeen wat nu geadviseerd wordt ruglig kan onderzoeken ten opzichte van dit hulpmiddel.
    Verzekering zijn jullie soms aan het slapen weten jullie niet wat die helmpjes kosten!
    groet Stefan

  6. Wat versta jij precies onder een cervicale functiestoornis Eric?
    Van Vlimmeren onderzocht gewoonweg 400 baby’s zonder ze vantevoren te selecteren. Ze werden allemaal volledig getest. Ook cervicaal. Arthrogeen waren er geen afwijkingen of assymmetrieen.
    Musculair wordt er bij een voorkeurshouding soms wel een dysbalans gevoeld (stugheid, waar bij ontspanning wel rustig doorheen te bewegen is), wat logisch is, als je een vookeurshouding hebt! Het functioneel gebruik van de cervicale wervelkolom is dan asymmetrisch, dus ook de aanspanning van de musculatuur.
    Ik vind het dus wel een beetje kortzichtig als je zegt dat je niet kunt meten wat je niet wilt zien. Lees het proefschrift eens. En blijft kritisch, ook naar je eigen aannames.

  7. Beste Eric,

    ik kijk niet elke dag op fysioforum, daarom mijn late reactie.
    In z’n algemeenheid geloof ik niet in monocausaliteit daar waar de oorzaken van plagiocephalie zeer uiteenlopend kunnen zijn.
    Dat is vooral retrospectief te zien en merken aan kinderen die ooit als KISS-kinderen werden aangemerkt. Een aantal van hen vertoont uiteenlopende problematiek, zowel op gedragsmatig, cognitief en motorisch terrein. De asymmetrie bij die kinderen op zuigelingenleeftijd zijn dan meer een symptoom dan ‘de oorzaak’, en als symptoom mogelijk behandelbaar. Het missen van de echte oorzaak kan ouders voor lange tijd op het verkeerde spoor zetten, dit maak ik regelmatig mee, met alle gevolgen van dien.
    Lees voor alle mogelijke oorzaken eens het boek ‘gedragsneurologie van het kind’ van Njiokiktjien.

  8. Beste allen,

    Ik ben niet zo goed thuis in deze materie.
    Wat zijn vanuit gezondheidskundig oogpunt de consequenties als je bij deze vorm van plagiocephalie niets doet?

    Met vriendelijke groeten,
    Peter van der Salm.

  9. Beste Peter vd Salm,

    Zoals je eerder hebt kunnen lezen is het ook niet mijn dagelijkse materie. Maar het feit dat we niet weten of het medisch gezien kwaad kan is op zich al een reden om het zoveel mogelijk te voorkomen. Verder is een cosmetisch oogpunt denk ik de voorlopig belangrijkste reden om deze scheefhoofdigheid te voorkomen.
    En lees verder misschien het artikel geplaatst op woensdag 12 september 2007 “Twintigduizend scheve schedels”
    hopelijk heb je iets aan deze reactie?

    met vriendelijke groet
    Stefan

Reacties zijn gesloten.