Bepaalde pijnstillers uit de vrije verkoop kunnen het risico op hartinfarcten verdubbelen. Dat alarmerende resultaat blijkt uit de analyse van de medische dossiers van meer dan een miljoen Denen tussen 1997 en 2005 door hartspecialisten in Kopenhagen.
Daaruit blijkt dat het risico op hartinfarcten bijna 100 procent steeg bij gezonde mensen na het nemen van de pijnstiller Diclofenac. Uit een artikel van dokter Christian Torp-Pedersen in vaktijdschrift ‘Clinical Pharmacology & Therapeutics’ blijkt dat een vijfde van de Denen dit medicijn gebruikt tegen allerhande kwaaltjes.
“Gezonde mensen”
“Een immens groot percentage van de bevolking neemt dit geneesmiddel. En het zijn gezonde mensen die daardoor het risico op een hartinfarct verdubbelen”, aldus Torp-Pederson, de Kopenhaagse cardioloog die het onderzoek leidde. De Deense dienst voor Gezondheidstoezicht verklaarde dat ze de resultaten van het onderzoek “zeer ernstig” neemt.
Ook Ibuprofen
Ook in eerdere onderzoeken in andere landen werd een vergroot risico op infarcten door zogeheten niet-steroïdale anti-inflammatoire farmaca (NSAID) vastgesteld. Bij de NSAID behoren naast Diclofenac onder andere het vaak gebruikte Ibuprofen en Coxibe, dat al eerder onder discussie stond. Het Amerikaanse farmaconcern Merck & Co had het vroegere kassucces Vioxx (Refocoxib) meer dan 18 maanden geleden van de markt gehaald wegens een verdubbeling van het aantal hartaanvallen en beroertes bij de inname.
Bron: deMorgen
Dit is ook zeer ernstig te nemen, en tot de tijd dat het tegendeel bewezen is qua hartinfarcten zou wat mij betreft Diclofenac in de ban moeten. Maar om nu alle NSAIDs helemaal in de ban te doen, waartoe wordt opgeroepen op andere sites, dat gaat me te ver.
Ten eerste worden ze meestal kortdurend gebruikt. Ten tweede moet, om een gelijke werkzaamheid te krijgen, een (meer dan) dubbele dosis paracetamol geslikt worden (400 mg. t/o 1000 mg.). En paracetamol in flinke doseringen doet (ook) rare dingen met je gezondheid, in dit geval met je lever. Ten derde is er mogelijk nogal wat af te dingen op het onderzoek van de Deense cardiologen. Als je zomaar mensen die wel NSAIDs slikken vergelijkt met niet-slikkers, en je ziet dat de eerste twee maal zoveel hartinfarcten hebben, mag je niet zomaar de conclusie trekken dat dat aan de NSAIDs ligt. De eerste groep kan wel een aanmerkelijk slechtere gezondheid hebben, dat de oorzaak is van zowel het vaker vóórkomen van infarcten als het moeten slikken van NSAIDs (vanwege pijnen en pijntjes).
De enige echte betrouwbare onderzoeksvorm voor zo’n vraagstelling is nog steeds de dubbelblinde gerandomiseerde trial. Zelfs al zou ik die niet meer met Diclofenac willen opzetten.
Addendum:
Men zou misschien willen stellen dat middels zo’n trial gevonden is dat Vioxx het risico ook vergrootte. Dat is wel mogelijk waar, maar Vioxx is een COX2-remmer, en dat is een ander type NSAID dan bijv. Ibuprofen. Van de oude generatie NSAIDs is bekend dat ze het bloed ‘verdunnen’, en dat doet het risico op hartinfarcten juist verlagen. COX2-remmers hebben geen stollingsremmende (bij)werking meer, als ik goed geïnformeerd ben. In ieder geval hebben ze andere pharmacologische eigenschappen.
Goed onderzoek, hier middels dubbelblinde RCTs, is dus nodig.
Hier heb ik ervaring mee.
Mijn huisarts schreef mij “Diclofenacnatrium Sandoz 50” voor.(3x daags) De reden was een gekneusde rib. Na een week werd ik om 3 uur in de morgen zwaar transpirerend wakker met een enorme pijn op de borst.Metname het borstbeen en linkerschouder en linker schouderblad. De pijn van de gekneusde rib was al enkele dagen verdwenen. Om 8.00 uur voorzichtig uit bed gekropen en weer een pil genomen. De pijn was nog steeds aanwezig.
Na het (her)lezen van de bijsluiter besloot ik om geen dosering meer te gebruiken, de rib aan de rechterkant deed geen pijn meer.Ik had nog 8 doseringen over.
Heb de hele dag rustig op de bank gelegen en niets ondernomen in de overtuiging dat dit middel deze pijn op de borst had veroorzaakt.
De volgende nacht herhaalde dit zich weer. Alleen was de pijn nog erger. Om 8 uur met 6 paracetamol nog dezelfde klachten naar de huisarts gestrompeld.
Deze heeft bloedmonsters laten nemen. Om 16.00 belde hij op dat ik met spoed moest worden opgenomen. Ambulance kwam inderdaad met veel kabaal en ik werd in het Ruwaard van Putten ziekenhuis (Spijkenisse) opgenomen. Men constateerde een hartbeschadiging, dus had ik een of meerdere infarcten opgelopen.
Na een hartkatheterisatie bleek er nergens een vernauwing te vinden.
Ik ben geen arts, maar voor mijn gevoel heeft Diclofenac hier een dikke vinger in de pap gehad. Ik kan maar niet begrijpen dat een geneesmiddelenfabriek een dergelijk produkt mag verkopen.
Wil Wycisk
Beste allen,
Zijn er sowieso geen vragen te stellen bij het fors toegenomen en min of meer vanzelfsprekende gebruik van pijnstillers?
Wie ze niet gebruikt behoeft zich ook niet druk te maken om de bijwerkingen.
Met groeten,
Peter van der Salm.
Helemaal mee eens Peter, maar als argeloze en onwetende patient doe je gewoon wat de dokter zegt. In mijn geval dus ook. Omdat ik 64 jaar ben behoor ik tot een risicogroep, dus moet een huisarts extra voorzichtig zijn vind ik.
Diclofenac kan je niet zomaar los kopen. Ibuprofen wel. Daar is mijn vrouw toevallig allergisch voor.
Daar kwamen we tijdens de vakantie vorig jaar, in Noorwegen achter. Haar hele gezicht en tong zwol op, en werd ook nog gevoelloos.
Dat middel had ze zelf bij de apotheek gehaald.
Eigenlijk moet er ergens antireclame worden gemaakt voor dergelijke producten. Voor Diclofenac heb ik een melding gedaan bij “meldpuntmecicijnen.nl”.
Ik hoop dat dat een bijdrage is tot een verbod.
Wil W.