Chronische pijn is een omvangrijk en onderschat gezondheidsprobleem. Zo wachten mensen met chronische pijnklachten vaak twee jaar of langer op diagnose en behandeling.
Dit wachten leidt tot onnodige belasting van het individu, de maatschappij en het zorgsysteem.
Dat moet veranderen, zegt prof.dr. Frank Huygen, anesthesioloog en pijnspecialist aan het Erasmus MC. Vrijdag 18 februari spreekt hij zijn rede uit bij de aanvaarding van zijn ambt als hoogleraar Pijngeneeskunde.
In Nederland leven 2 miljoen mensen dagelijks met pijn. Bijna elke arts krijgt met het onderwerp te maken en daarom zouden alle geneeskundigen basiskennis over pijnbehandeling moeten hebben. In zijn oratie pleit Huygen daarom voor een aanpak in drie stappen: uitbreiding van het specialisme pijngeneeskunde, het organiseren van disease management waarbij gezondheidszorgmedewerkers, patiënten, zorgverzekeraars en overheid worden betrokken en uitbreiding van het wetenschappelijk onderzoek.
Huygen:â€Pijn wordt nog te veel gezien als iets wat bij een aandoening hoort, terwijl het eigenlijk een aandoening op zich zou moeten zijn. Voor aandoeningen als diabetes, hart- en vaatziekten en kanker wordt allerlei beleid ontwikkeld. Dat is een goede zaak, maar chronische pijn komt bij veel meer mensen voor. Uitbreiding van het specialisme pijngeneeskunde en het wetenschappelijk onderzoek naar chronische pijn is hard nodig.â€
Bron: Erasmus MC