Zorgverleners kunnen door hun afspraken met zorgverzekeraars vaak niet de zorg leveren die zijzelf het best achten. De patiënt is hiervan de dupe. Dit blijkt uit onderzoek van VvAA en de Consumentenbond. Behandelingen worden onder druk van zorgverzekeraars ingekort of patiënten ontvangen alternatieve – vaak minder geschikte – medicijnen.
Lees ook op NOS.nl: Patiënten dupe van voorwaarden zorgverzekeraars’
Artsen, fysiotherapeuten, psychologen en andere (para)medici zeggen door zorgverzekeraars te worden beknot in het aantal of de duur van behandelingen, op straffe van een boete of zelfs het verliezen van het complete contract. Volgens de Consumentenbond en VvAA zouden die beperkende afspraken vanaf het begin glashelder moeten zijn.
Onduidelijkheid door geheimhoudingsplicht
Twee op de drie zorgverleners geven nu aan dat ze een geheimhoudingsplicht in hun contract hebben over de afspraken met de zorgverzekeraar. Dit creëert onduidelijkheid bij de patiënt en bedreigt de kwaliteit en toegankelijkheid van zorg. Zorgverzekeraars blijven aanvullende zorgverzekeringen aanbieden met bijvoorbeeld dertig fysiotherapiebehandelingen extra, terwijl zorgverleners vanwege hun werkcontract nog niet de helft kunnen geven.
Verzekeraar op stoel zorgverlener
Onacceptabel, zegt directeur van de Consumentenbond Bart Combée hierover. Hij vindt dat verzekerden de zorg moeten krijgen waarvoor ze hebben betaald, van de zorgaanbieder die ze hebben gekozen. Anders gaat de verzekeraar via contractvoorwaarden op de stoel van de zorgverlener zitten, aldus Edwin Brugman, directeur Kennismanagement en Netwerken bij VvAA.
Contracten
Van de deelnemers aan het onderzoek van VvAA en de Consumentenbond weigert één op de vijf contracten te sluiten met zorgverzekeraars. Ze laten hun patiënten de rekening betalen die zij dan kunnen declareren bij hun verzekering. Die vergoedt vaak een deel van die rekeningen niet, omdat er met de betreffende zorgverleners geen contract gesloten is.
Zowel de Consumentenbond en de VvAA als de zorgverzekeraars ziet in die weigering om contracten te sluiten een bedreiging van de toegankelijkheid van de zorg. ZN vindt dat “deze zorgverleners hun maatschappelijke verantwoordelijkheid ontlopen en de doelmatigheid van het zorgaanbod in gevaar kunnen brengen.”
ZN stelt dat de uitkomsten van de peiling een pleidooi lijken voor contracten met een ‘open rekening’. “Zo’n pleidooi legt die rekening echter in feite bij de premiebetaler.” De partijen staan dus recht tegenover elkaar.