Patiënt komt nog te vaak in ziekenhuis

8

Patiënten belanden vaker dan nodig is in het ziekenhuis, voor gevallen die ook de huisarts of de fysiotherapeut kunnen behandelen. De Tweede Kamer wijt dat aan het vergoedingssysteem. Volgens het CDA bevat dat ‘ perverse prikkels’ die het voor verzekeraars goedkoper maken om de patiënt naar het ziekenhuis te sturen.

Een Kamermeerderheid van CDA, PvdA en ChristenUnie heeft gisteren aan minister Klink van Volksgezondheid opgedragen om het systeem goed tegen het licht te houden. Het CDA stelt dat verzekeraars bijna alle kosten terugkrijgen wanneer iemand in het ziekenhuis wordt behandeld, en dat dit niet zo werkt bij behandeling door de huisarts of de fysiotherapeut. Daardoor worden de zorgverzekeraars gestimuleerd om mensen te laten opnemen of naar de polikliniek te laten gaan, terwijl daar geen medische noodzaak voor hoeft te zijn. Bovendien is die tweedelijns ziekenhuiszorg per saldo duurder, en is het voor de meeste patiënten een extra belasting om naar het ziekenhuis te gaan voor een controle die ook bij de huisarts mogelijk is.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Minister Klink liet gisteren weten dat hij al bezig is om hindernissen weg te nemen om huisartsen meer taken van ziekenhuizen en andere specialisten te laten overnemen. De wens van de Kamer om hiermee door te pakken, kon hij onderschrijven.

De zorgsector zelf is blij met het signaal van de Tweede Kamer, inclusief veel ziekenhuizen die hun poliklinieken verstopt zien raken door de toevloed van patiënten. ,,Het probleem zit in het vereveningssysteem”, legt woordvoerder Seegers van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) uit. ,,Verzekeraars krijgen ziekenhuiszorg vergoed uit een landelijke pot, terwijl ze voor de eerstelijns zorg van bijvoorbeeld de huisarts zelf 100 procent risico dragen.” Volgens Seegers is het dan ook logisch dat de verzekeraars geen haast maken met afspraken over een efficiëntere doorverwijzing. ,,Het woord pervers is wat sterk, maar het klopt dat ze niet geprikkeld worden om de situatie te veranderen.”

Woordvoerder Seegers van de Landelijke Huisartsen Vereniging stelt dat het in een provincie als Fryslân des te belangrijker is dat mensen niet te snel naar de ziekenhuizen en poliklinieken worden gestuurd, omdat de afstanden vaak groot zijn. ,,Het is heel belangrijk om in de eigen omgeving te worden behandeld, zolang dat kan. En bij controles of kleine chirurgische ingrepen als het verwijderen van een wrat is het veel beter, én goedkoper, om de huisarts dat werk te laten doen.”

Zorgverzekeraar De Friesland voelt zich niet aangesproken door de kritiek op de verzekeraars. ,,Ten eerste is het niet zo dat wij extra verdienen aan patiënten die in het ziekenhuis belanden”, verklaart woordvoerder Van Brouwershaven. ,,We krijgen een vaste bijdrage uit het vereveningsfonds dat daarvoor bestaat, en die bijdrage hangt af van de gezondheidskenmerken, het geslacht en de leeftijd van de groep verzekerden. Een opname meer of minder heeft daar geen invloed op. Ten tweede hebben wij al een duidelijk beleid dat de patiënt zoveel mogelijk naar de huisarts gaat.”

Van Brouwershaven stelt dat De Friesland op zich ook geen invloed heeft in de beslissing van een huisarts of patiënt om over te stappen op ziekenhuiszorg. ,,Wat wij wel doen, is in de gaten houden hoe vaak er door een arts wordt doorverwezen. Als het aantal doorverwijzingen van patiënten naar het ziekenhuis de spuigaten uitloopt, dan grijpen wij in.”

Bron: Frieschdagblad