Blessures van topsporters aan de achillespezen kunnen mogelijk worden voorkomen door onderzoek bij paarden. Dat stelt H. van Schie, die een methode heeft ontwikkeld om weefsel van pezen bij paarden te karakteriseren.Â
Als ‘paardenpracticus’, gefrustreerd door het hoge percentages recidives bij peesletsel, was Van Schie aanvankelijk blij met de invoering van ultrasonografisch onderzoek van pezen bij paarden rond 1980. De beoordeling van deze beelden bleek echter nog steeds een subjectieve aangelegenheid, reden voor de promovendus om onderzoek te gaan doen naar hoe deze beelden objectief te kwantificeren zijn. Uiteindelijk leidde dat tot zijn ‘computerized ultrasonographic tissue characterization’, waarmee het peesweefsel 3-dimensionaal kan worden gevisualiseerd.
Ontwikkeling rupturen
De volgende stap in zijn onderzoek was om met deze techniek in kaart te brengen hoe peesrupturen zich ontwikkelen. Een schrikbarende bevinding was de uitbreiding van rupturen gedurende de eerste vier weken na het ontstaan, zelfs na box-rust. Van groot belang in deze periode is dus ondersteuning, eventueel met gips, zelfs als het paard geen tekenen van kreupelheid vertoont. Hoewel significante individuele verschillen in de mate van herstel werden waargenomen, was het herstelproces zelfs 20 weken na het ontstaan van de blessure nog verre van voltooid. Wel bleek dat al na 14 weken een goede prognose te geven was van het herstel, en dat de periode van 12 tot 16 weken van cruciaal belang was voor de uiteindelijke kwaliteit van het peesherstel.
Herstel
Omdat met de ontwikkelde methode de vorderingen van het herstel goed te volgen zijn, heeft Van Schie meer inzicht verkregen in de belastbaarheid van de geblesseerde pees in de verschillende stadia van herstel. Door het trainingsniveau op deze informatie aan te passen, kan het risico op recidives aanmerkelijk worden teruggebracht, en krijgt daarnaast de ‘remodelling’ van de pees een verantwoorde impuls. ‘Teveel belasten is niet goed, maar te weinig en te laat evenmin’, aldus de onderzoeker.
Humaan
De expertise die met het onderzoek is opgedaan, vindt inmiddels zijn weg naar de humane geneeskunde, zij het nog op beperkte schaal. Zoals bij de diagnostiek en het vervolgonderzoek van patiënten die worden behandeld met gefocusseerde schokgolven. Verder bij topsporters voor een vroegtijdige onderkenning van ontwikkelende beschadigingen, en een meer gefundeerd management van Achillespeesblessures tijdens de revalidatie.
Bijlage: Samenvatting Van Schie.pdf
Bron: Universiteit Utrecht