Nieuwe zorgstelsel moet op de schop

19

De grootste zorgverzekeraar van Nederland, Uvit, vindt dat de overheid het zorgstelsel drastisch moet wijzigen. Verzekeraars moeten direct worden beloond als de gezondheid van hun klanten verbetert. Het in 2006 ingevoerde zorgstelsel ontbeert alle prikkels om dit te doen, zodat de zorgkosten hoog blijven. 

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Bestuursvoorzitter Edwin Velzel van Uvit stelde woensdag bij de presentatie van de jaarcijfers dat verzekeraars en zorginstellingen haast moeten maken om meer tot preventieve zorg over te gaan. ‘Zeker bij chronisch zieken betekent dit een aanzienlijke kostenverlaging. Het huidige systeem weerhoudt deze partijen er echter van om hier werk van te maken.’

Preventieve zorg verlaagt de zorgkosten van chronisch zieken volgens Velzel met grofweg een kwart. Op de totale jaarlijkse zorguitgaven van euro 26 mrd betekent dit een besparing van euro 4 mrd.

Velzel heeft kritiek op het zogenoemde ‘vereveningsstelsel’ waarbij verzekeraars met een relatief ongezond klantenbestand uit een gezamenlijke pot worden gecompenseerd. ‘Dit zorgt ervoor dat bij verzekeraars de prikkel ontbreekt om te investeren in preventieve zorg die de zorgkosten omlaag kunnen brengen.’ Uvit is met 4,2 miljoen zorgklanten en een marktaandeel van 26% de grootste zorgverzekeraar van Nederland. De verzekeraar komt voort uit een fusie tussen Univé, VGZ, IZA en Trias.

Uvit start een project om patiënten preventief op longaandoeningen te onderzoeken. Velzel zegt dat is gebleken dat preventie de zorgkosten voor longpatiënten met een vierde drukt. Velzel rekent bij andere chronische aandoeningen op een vergelijkbare besparing. Bij een dergelijke zorg worden patiënten maandelijks door een arts of specialist onderzocht, waardoor kostbare ziekenhuisopnames deels worden voorkomen.

Velzel roept zijn collega-verzekeraars dit voorbeeld te volgen, al stelt hij vast dat het voor een groot deel van hen hiervoor aan de middelen ontbreekt. ‘Het starten van preventieve zorg kost direct geld, maar levert pas over enkele jaren resultaat. De scherpe concurrentie tussen verzekeraars die met de komst van het nieuwe stelsel is ontstaan, leidt tot rode cijfers in de hele sector, waardoor de bereidheid minimaal is om in preventie te investeren. Verzekeraars zijn huiverig voor een pleidooi om de vereveningsregeling te schrappen en zelf verantwoordelijk te worden voor de risico’s die ze nemen.’

Over 2006 boekte Uvit een verlies van euro 30 mln op zijn zorgactiviteiten, een record. Door het winstgevende schadebedrijf boekte Uvit per saldo een plus van euro 69 mln. De meeste verzekeraars vragen zorgpremies beneden de kostprijs, om marktaandeel te winnen. Voor de hele verzekeringsbranche wordt het verlies op euro 500 mln geschat.

Bron: Financieele Dagblad