Nieuwe schouderpoli gaat 13 november van start

19

Een gespecialiseerde orthopeed en fysiotherapeut gaan vanaf 13 november samenwerken in een nieuwe schouderpoli. Samen kunnen zij een complete diagnose stellen en daarmee de zorg omtrent schouderklachten optimaliseren. Een grote verbetering voor de patiënt, verwacht fysiotherapeut Karin Hekman.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

“In de schouderpoli van VUmc ga ik samenwerken met de nieuwe schouderspecialist Casper Schönhuth”, vertelt Karin Hekman. “Twee keer per maand kunnen mensen met schouderklachten bij ons terecht en we doen het spreekuur ook echt samen. De bedoeling is dat de patiënt bij ons een diagnose krijgt en een goed verwijstraject. Dat kan een operatie zijn, maar ook een behandeling bij een fysiotherapeut. In VUmc hebben we een speciale schoudergroep waar patiënten voor revalidatie terecht kunnen. We kunnen ook een beroep doen op een netwerk van fysiotherapeuten die extra kennis hebben van schouderrevalidatie, in de regio Amsterdam en omstreken.”

Chronisch
Schouderklachten hebben snel de neiging om chronisch te worden: op dit moment heeft bijna de helft van de patiënten met niet-traumatische schouderklachten na zes maanden nog steeds of opnieuw klachten. “Vaak komt dat doordat de complexiteit van het gewricht met zich meebrengt dat de huisarts niet meteen een specifieke diagnose kan stellen. Bij een algemene fysiotherapeut krijgen ze vervolgens oefeningen, die wel verlichting geven, maar vaak komen de klachten binnen een half jaar weer terug. Dat traject kan een stuk efficiënter en effectiever vinden wij, ook om te voorkomen dat mensen jaren lang last hebben van hun schouder.”

Om het percentage mensen met chronische klachten omlaag te brengen gaat gelijktijdig met de opening van de schouderpoli een project van start: EDIS, early diagnosis and intervention of shoulders. “We vragen huisartsen om een patiënt met schouderklachten binnen zes weken naar de schouderpoli te sturen. Het doel is dat mensen sneller een diagnose krijgen, eerder weten waar ze aan toe zijn, beter worden verwezen en sneller van hun klachten af zijn. Ik verwacht dus een grote verbetering voor de patiënt.”

Voor Karin Hekman is de start van de schouderpoli hoe dan ook iets om naar uit te kijken. “De schouder is al jaren een belangrijke interessegebied van mij. Deze schouderpoli voelt dus een beetje als mijn kindje. Ik ben zeer gemotiveerd om aan de slag te gaan. Ik vind dat de aanpak van schouderklachten een stuk beter kan en nu moet blijken of deze manier echt werkt. Dat is voor mij een grote uitdaging.”

Bron: VUmc