‘Meer geld naar zorg minder naar fysiotherapie’

20

Ruim veertig procent van de Nederlanders vindt dat de overheid meer geld moet uitgeven aan zorg en onderwijs. Op defensie en ontwikkelingssamenwerking kan wel bezuinigd worden, vindt ruim twee derde van de Nederlanders. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) woensdag publiceerde.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

De raad ondervroeg ruim 3700 mensen. Van de ondervraagden vindt 40 procent dat er meer geld naar de ouderenzorg moet. Zij zien ook besparingsmogelijkheden in de zorg. Zo kan er aan de verloskunde, tandheelkunde, huishoudelijke zorg en de fysiotherapie wel wat minder geld uitgegeven worden.

Personeelskosten vormen het grootste deel van de zorguitgaven. Burgers zijn van mening dat de inkomens van directeuren van zorginstellingen, apothekers en medisch specialisten (radiologen) te hoog zijn, zo blijkt uit het onderzoek. Het kabinet is al jaren bezig de inkomsten van apothekers uit bonussen te verminderen. Ook heeft de regering al aangekondigd als onderdeel van de crisismaatregelen in te grijpen in de salarissen van de specialisten. De beloning van topbestuurders in de zorg moet ook aan banden worden gelegd.

De RVZ adviseerde in december minister Ab Klink (Volksgezondheid) over het uitgavenbeheer in de gezondheidszorg. De raad ziet de zorguitgaven van de overheid fors stijgen. Als de overheid deze kosten nu niet opvangt, is er in de toekomst geen geld meer voor onderwijs, het integratiebeleid of het oplossen van de files, denkt de RVZ.

Klink heeft nu al honderden miljoenen tekort op zijn begroting en moet de komende jaren nog verder bezuinigen. Hij gaat voor 1,2 miljard beknibbelen op de zorgtoeslagen. Chronisch zieken zullen meer door de – goedkopere – huisartsen geholpen moeten worden dan in ziekenhuizen. Voor mensen die aankloppen bij de spoedeisende hulp zonder doorverwijzing van de huisarts, komt er mogelijk een eigen bijdrage.

Bron: Telegraaf