Laserherniaoperatie wordt voortaan vergoed

31

Na zes jaar onderhandelen krijgt het Kennemer Gasthuis in Haarlem laserherniabehandelingen eindelijk vergoed. Twee grote zorgverzekeraars Zilveren Kruis Achmea en Univé zijn overtuigd dat de behandeling zijn nut heeft bewezen. Ze lopen daarmee vooruit op een langdurig wetenschappelijk onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) dat nog loopt.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Volgens Christine Rompa van Zilveren Kruis Achmea is de methode minder belastend voor de patiënt en goedkoper dan een operatie. Bovendien zijn de resultaten goed. “We zijn blij dat het nu dus ook in één van onze kernziekenhuizen kan. En we mogen het van het College voor Zorgverzekeraars vergoeden in het kader van een onderzoek.”

Radioloog Gerard Guit van het Kennemer Gasthuis ontwikkelde de techniek in Nederland. Hij is blij dat de verzekeraars eindelijk om zijn. Tot nu toe behandelde hij 190 mensen, zeventig procent met succes. De methode is niet voor iedereen geschikt, zwangere vrouwen of mensen met veel bot- of littekenweefsel die al zijn geopereerd, vallen af. De ‘operatie’ bestaat uit een sneetje in de rug waarin een naald gaat met daarin laserfiberdraad. De naald dringt door in de tussenwervelschijf waar de laser het teveel aan vocht verdampt en eiwitten stolt waardoor de schijf minder uitpuilt. Dat geeft verlichting van de klemzittende zenuw. De methode werd in 1999 door arts-assistent Patrick Brouwer in het ziekenhuis geïntroduceerd. Guit heeft de techniek toen samen met Brouwer verder ontwikkeld en doet het sinds 2001 alleen.

De behandelingen kwamen al die tijd ten laste van het ziekenhuisbudget. ,,Want wij hadden geen zin om op de uitslag van een langdurig onderzoek te wachten. Deze methode heeft zijn nut al vele jaren in de Verenigde Staten, Frankrijk en Duitsland bewezen. Zoiets mag je de patiënt niet onthouden. In de VS heeft de strenge overheidsinstantie FDA de methode al wel goedgekeurd. Daar wordt hij ook al toegepast bij nekhernia’s.” Andere verzekeraars vergoeden de behandeling niet: “Zij verschuilen zich achter de uitspraak van het College voor Zorgverzekeraars dat er nog onderzoek naar moet worden gedaan. Deze methode is heel elegant en heeft verder bijna geen bijwerkingen. Mensen komen met veel pijn scheef lopend in het ziekenhuis aan en na een tot drie weken hebben ze geen klachten meer.” De behandeling duurt drie kwartier en kost 2617 euro.

Bron: IJmuider Courant