‘Ze worden van het kastje naar de muur gestuurd’, zegt directeur Pierre de Roy over patiënten die met chronische vermoeidheidsklachten bij de dokter komen. Naar schatting zijn er in Nederland 35.000 mensen die lijden aan de chronische vermoeidheidsziekte ME.
Tot op heden is er nog geen duidelijke oorzaak gevonden voor de ziekte. Lang werd beweerd dat het een psychische aandoening zou zijn, maar daar is men inmiddels van teruggekomen. Toch bestaat een groot deel van de behandelingen in andere centra nog te veel uit cognitieve gedragstherapie, vindt De Roy. ‘Een gepasseerd station.’ In het vermoeidheidscentrum in Lelystad is voor de psycholoog slechts een ondersteunende rol weggelegd. Patiënten worden verder behandeld door een fysiotherapeut, diëtist, manueel- en ergotherapeut.
De Roy verwijt andere instellingen dat zij patiënten op één hoop gooien. ‘Wij werken met zogenoemde subgroepen, die elk een eigen behandeling vragen.’ Op volledige genezing hoeft men volgens De Roy niet te rekenen. ‘Bij ME gaat het om procentjes pakken, volledige genezing gebeurt bijna niet.’ De kliniek hoopt ongeveer 400 patiënten te kunnen helpen.
Bron: DePers