In de verschillende ‘zorggidsen’ of ‘zorgvinders’ van Univé, VGZ, IZA Cura, Trias en IZZ konden verzekerden op internet al langer de gecontracteerde zorgaanbieders in hun regio vinden. Vanaf medio januari kunnen zij nu voortaan ook gericht vergelijken en kiezen.
In één scherm overzien zij de kwaliteit, het patiëntenoordeel, de wachttijd en de vergoedingen van een behandeling of een specialisme in ziekenhuis of kliniek. Verzekerden krijgen in één oogopslag de keuzes voorgelegd – en zij bepalen zelf waar ze heen gaan. In eerste instantie werkt “Vergelijk & kies” voor ziekenhuizen en klinieken in Nederland. Het is ook mogelijk om zgn. preferred providers voor fysiotherapie te vinden.
Bron: vbnet.nl
Een mooi systeem als de patiënten kunnen vergelijken. Echter de “club” UVIT heeft echter een tarief verlaging voor de manueel therapeuten uit de hoge hoed gehaald, waardoor ik in ieder geval niet getekend heb voor dit contract. Ik denk en hoop eigenlijk ook, dat ik niet de enige ben die deze visie heeft. Hierdoor is er dus geen reëel vergelijkings materiaal.
Wel vervelend dat VGZ ea. het mt-tarief verlaagt. Blijkt te komen omdat een stel collega’s 6-8 parienten per uur declareerden; althans dit werd mij telefonisch meegedeeld door VGZ, afd. contractbeheer. Ik nog proberen uit te leggen dat dit niet mijn probleem is en dat ik en vele anderen een stuk ‘netter’ werken.Trekken ze zich helemaal niets van aan. Kom ik weer terug op wat ik al eens eerder heb gezegd: 3×4=12, maar 4×3=ook12.
Ik las dit net en wilde toch nog even reageren,
Vorig jaar (contracten van 2007) merkte ik al dat veel zorgverzekeraars afstapten van het principe: alle specialisaties 150% van het FT tarief. Ik heb toen een aantal zorgverzekeraars gebeld en kreeg te horen dat ze dat inderdaad aangepast hebben omdat er vaak “opvallend” gedeclareerd werd. Ik heb toen ook gezegd dat dat waarschijnlijk uitzonderingen zijn en dat je met MT vaak juist minder kosten voor een behandelserie declareert. Ik heb dezelfde ervaring als Fysiopieter: trekken ze zich niets van aan! Ik heb ook even kontakt gehad met de NVMT en de NAOMT maar daar kreeg ik te horen dat dit geen prioriteit heeft, onbegrijpelijk.