Helft deelnemers GLI stopt voortijdig

Aantal deelnemers aan Gecombineerde Leefstijlinterventie wel verder gegroeid naar ruim 73.000

1933

Het aantal deelnemers aan een Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) is met maar liefst 51 procent gestegen sinds mei vorig jaar. De uitval is hoog en personen die de behandeling afmaken verliezen relatief maar weinig gewicht.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Met de GLI kunnen mensen sinds 2019 hun leefstijl en gedrag veranderen. Zij krijgen daarbij 2 jaar begeleiding en advies over gezonde voeding, eetgewoontes en bewegen. Meedoen aan de GLI wordt onder voorwaarden vanuit de basisverzekering vergoed. Naast het aantal deelnemers steeg de afgelopen periode ook het aantal declaraties voor deelname bij zorgverzekeraars tot ruim 290.000 (+60%). Sinds 2019 werd voor deelname aan de GLI in totaal 33 miljoen euro vergoed door zorgverzekeraars.

Effecten van meedoen

De resultaten die deelnemers met de GLI behalen, zijn vergelijkbaar met de vorige rapportage. Gemiddeld verliezen deelnemers 3,5% van hun gewicht na gemiddeld 9 maanden. De buikomgang neemt af met 3,4% en de body mass index (BMI) met 1,2 kg/m². Het RIVM ziet hierin geen verschil tussen mensen met een lagere of hogere BMI bij de start met de GLI. Deze cijfers zijn gebaseerd op metingen bij een groep van 923 mensen die een goed beeld vormt van alle deelnemers.

Afronden programma GLI

Een GLI-programma duurt 2 jaar. De helft van de deelnemers maakt het traject helemaal af. Daar staat tegenover dat 26% in het eerste jaar stopt. Van degenen die starten aan het tweede jaar, stopt alsnog zo’n 35%. Uit eerdere updates blijkt dat een gebrek aan tijd en/of motivatie vaak de reden was om te stoppen.

Ontwikkelingen Gecombineerde Leefstijlinterventie

Het RIVM volgt de ontwikkelingen van de GLI sinds 2019 in opdracht van het ministerie van VWS. Twee keer per jaar brengt het RIVM gegevens over de GLI naar buiten. Deze gegevens komen uit declaratiedata van de zorgverzekeraars en sinds augustus 2021 ook uit het GLI-register. Dit register wordt steeds verder aangevuld met gegevens van deelnemers.