Fysio’s trekken aan de bel

46

Fysiotherapeuten weigeren vooralsnog contracten af te sluiten met zorgverzekeraars. Zo willen ze minister Hans Hoogervorst (Volksgezondheid) duidelijk maken dat onderhandelen met zorgverzekeraars op dit moment nauwelijks mogelijk is.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Op 1 januari 2005 zijn de tarieven voor fysiotherapie “bij wijze van experiment voor twee jaar” vrijgegeven. Ze worden met andere woorden niet meer door de overheid opgelegd, maar vastgesteld na onderhandelingen tussen de fysiotherapeuten en de zorgverzekeraars (die de vergoedingen moeten betalen).

Maar in de praktijk gaat het volgens Huub Langendonk van beroepsorganisatie KNGF zo, dat fysiotherapeuten een contract krijgen voorgelegd waar ze alleen maar ja of nee tegen kunnen zeggen. “De regionale machtspositie van de verzekeraars is enorm groot. Ruimte om over tarieven of bijvoorbeeld administratieve zaken te praten, is er nauwelijks.”

Het KNGF roept zijn 20.000 aangesloten leden dan ook op, voorlopig maar helemaal geen contracten te tekenen. “Totdat de minister het goed vindt dat fysiotherapeuten als grotere groep kunnen onderhandelen.”

Volgens Walter Annard van Zorgverzekeraars Nederland valt het met de machtspositie reuze mee. “De NMa heeft onlangs vastgesteld dat verzekeraars geen misbruik maken van hun positie. Marktwerking betekent nou eenmaal dat er verschil in tarieven mogelijk is en het betekent ook dat patiënten kunnen kiezen voor de ene of de andere therapeut. Er zijn er genoeg in Nederland.”

Hoe de actie loopt, is volgens Ronald Buijs van de regio Zuidwest van het KNGF nog niet te zeggen omdat er nog maar een contract is aangeboden (door Menzis). “Maar de actie wordt breed gedragen.”

De Bredase fysiotherapeut Max Jongenelen ondersteunt de actie in ieder geval van harte. “Je krijgt een stuk of tien contracten toegestuurd. Daarin staat aan welke eisen je moet voldoen en tegen welk bedrag je voor hen mag werken. Bijvoorbeeld 27 euro per behandeling. Teken je het niet, betalen ze bijvoorbeeld maar 21 euro en mag de patiënt de rest bijbetalen. Wie doet dat nou? Zo kan er geen sprake zijn van eerlijke onderhandelingen. Die contracten worden je door de strot geduwd.”

Zorgverzekeraar OZ (600.000 verzekerden in Zeeuws-Vlaanderen, Zuid-Holland en het Baroniegebied) “herkent dat beeld niet”. Woordvoerster Josephine Vogel: “We mogen van de NMa simpelweg niet met grotere groepen onderhandelen. Maar met het bestuur van de regionale afdeling van het KNGF hebben wij tot nu toe wel hele goede contacten.”

De voorzitter van dat bestuur, Jandiet Berendsen, beaamt dat. Hij benadrukt dat de actie vooral als signaal aan de minister gezien moet worden.

Bron: BN/DeStem