Friese fysiotherapeuten tekenen contract niet

22

De fysiotherapeuten en De Friesland kwamen gisteravond samen in het Abe Lenstrastadion in Heerenveen om nog eens te praten over de verschillen. Alhoewel het gesprek volgens beide partijen naar tevredenheid verliep, blijven ze het oneens op een paar cruciale punten. Het merendeel van de fysiotherapeuten besluit daarom het voorgestelde contract van De Friesland niet te accepteren, maar elk met een eigen voorstel te komen.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

De Friesland wil de praktijken punten geven, voor onder meer doelmatigheid. De verzekeraar heeft gekeken naar het aantal behandelingen dat een groep fysiotherapeuten nodig heeft, en stelt dat als norm. Fysiotherapeuten die meer behandelingen nodig hebben dan de onderzoeksgroep, krijgen een lager tarief. De Friesland wil op deze manier dat fysiotherapeuten efficiënter en volgens de nieuwste inzichten gaan werken. Dat is in het belang van de patiënt, aldus woordvoerder Gerard Akkerman. ,,Die wil ook zo snel mogelijk geholpen worden.”

Lopende band
De fysiotherapeuten vinden echter dat het systeem geen recht doet aan ,,de professionele autonomie van zorgverleners”. Bovendien zou er sprake zijn van een opjaagsysteem. Sjoerd Bakker, woordvoerder namens de fysio’s, vreest dat het maximumaantal behandelingen per aandoening volgend jaar naar beneden gaat. ,,Het is net als in een fabriek. Elke dag zet de directeur de lopende band iets sneller, zodat de medewerkers iedere keer harder moeten werken.”

Fysiotherapeuten die veel chronisch zieken behandelen zouden de dupe worden. Zij krijgen dan gemiddeld minder geld van de verzekeraar. De Friesland stelt dat hier geen sprake van is: praktijken die kunnen aantonen dat hun klanten tevreden zijn en dat ze goede zorg leveren, krijgen extra punten om toch het basistarief te verdienen. Fysiotherapeuten die doelmatig zijn én goede kwaliteit leveren, krijgen zelfs iets meer.

Van de 180 Friese praktijken, hebben 120 nu een eigen contract ingediend bij De Friesland. Akkerman had goede hoop dat de partijen eruit zouden komen. Hij denkt dat de fysiotherapeuten willen aansturen op een contractloze situatie. De zorgverzekeraar heeft in dat geval geen invloed meer op de zorgkwaliteit: een kwalijke situatie volgens Akkerman. Bovendien moeten patiënten hun fysio-rekeningen dan voorschieten, en krijgen het bedrag achteraf vergoed van de zorgverzekeraar. Dit is nu ook het geval bij tandartsenzorg.

De Friesland zal de opgestuurde contracten serieus bekijken, aldus Akkerman. Als de partijen er echter niet uitkomen, overweegt De Friesland alleen een contract af te sluiten met de zestig praktijken die het systeem wel zien zitten. De Friesland zal cliënten dan adviseren dáár hun behandelingen te ondergaan.

Bron: Friesch Dagblad

2 REACTIES

  1. Goede actie van deze collega’s.

    Een puntensysteem op realiteit zou mooi zijn: verzekeraars dienen dan bv. de Fysiotherapeut een hoger tarief toe te kennen voor alle kwaliteits inspanningen en als de client nu binnen 2 a 3 behandelingen klachtenvrij is 200% uitbetalen, etc. etc.; laten we het tarief eens gelijk trekken met bv. de tandarts of mondhygiene. dan gaat de behandeling richting 10X het huidige tarief.
    En als de verzekeraar nu laks is met zeg: het beantwoorden van vragen van clienten of de lange wachtduur bij een belletje van een verzekerde met een vraag, dan zou natuurlijk de polis puntsgewijs een stuk goedkoper moeten. Bovendien zou die polis eigenlijk puntsgewijs gerestitueerd moeten worden als men er een jaar uberhaupt geen gebruik van maakt.
    En om het nog bonter te maken laat dit dan voor de gehele gezondheidszorg gelden: uurtje wachten voor een afspraak die je om zeg 09:00 ma.ochtend hebt bij de tandarts, de polikliniek of de huisarts,….. punten eraf en de verzekerde betaalt dan geen 100% maar 50%.
    En dan de werknemers bij Friesland allemaal klokken, bij traag werken vermindering van het salaris, zo kan ik nog wel even doorgaan.

  2. Veel succes aan de Friese collega’s. Het wordt tijd dat de verzekeraars duidelijk wordt dat kwaliteit bij de beroepsgroep in goede handen is en dat daar continu aan gewerkt wordt. De verzekeraars moeten zich niet bedienen van de term kwaliteit. Vorig jaar heette het nog prestatieindicatoren, volgend jaar stel ik voor om het kostenreductie te noemen.
    De wachtlijsten bij de 60 gecontractueerde fysiotherapeuten zullen wel iets groeien, ik geloof niet dat de Friesland dit bedoelt met een goede ‘kwalitatieve’ ontwikkeling. Landelijk niet meer tekenen of slechts bij 1 zorgverzekeraar. Zijn we ook af van die malle verschillen in beloning. Een zitting behoort natuurlijk landelijk 1 tarief te hebben. Dit geldt toch ook voor specialisten, huisartsen, ziekenhuisbezoek, tandartsen. Ik behandel zonder aanschijns des persoons verzekering.

Reacties zijn gesloten.