Segmentale stoornis
Nieuws over fysiotherapie en de fysiotherapeut › Forums › Overige onderwepen/algemeen › Overige onderwerpen/algemeen › Segmentale stoornis
- Dit onderwerp bevat 4 reacties, 4 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 17 jaren, 9 maanden geleden door michael.
- AuteurBerichten
- 06/02/2007 om 16:17 #6071michaelDeelnemer
Hallo,
Ik ben fysiotherapie student en zit nu in het derde jaar. De laatste tijd hebben wij het heel veel over segmentale stoornissen. Nu is mijn vraag of mij iemand dit nader kan uitleggen.
Wat ik tot nu toe weet is het volgende:
– Door lang aanhoudende nocisensorische prikkeling verlaagt de prikkeldrempel in het ruggenmerg van de daar gelegen neuronen.
-Door deze verlaagde prikkeldrempel heeft men een verhoogde prikkel-responds in het segment.
– Gevolg is dat er secundaire hyperalgesie optreedt in omliggende structuren of die door hetzelfde segment geinnerveerd zijn.
– Er kan ook een dysregulatie op centraal niveau aanwezig zijn.
– Men betrekt ook het orthosympaticus erbij. Dit snap ik niet helemaal.Nu hoop ik dat er iemand is die mij dit kan uitleggen, of weet waar ik het kan vinden.
Alvast bedankt voor de moeite.
Met vriendelijke groet,
Michael
- 07/02/2007 om 18:52 #6282m. van der WoerDeelnemer
Hallo michael,
ik weet natuurlijk niet welke opleiding je doet, maar sommige opleidingen zullen segmentale stoornis nog wel behandelen, andere in mindere mate. Het begrip segmentale stoornis blijkt namelijk niet voldoende ondersteund te worden door de literatuur/ artikelen. (waarschijnlijk kan je er daardoor zo weinig oer vinden)
Volgens de definitie segmentale stoornis zou je bij een segmentale stoornis binnen 1 segment bij alle weefsels een (trofiek) stoornis moeten aantreffen. In de praktijk bljkt dit niet reeel. Soms zie je binnen 1 segment meerdere weefsels verstoord, maar eigenlijk nooit alle weefsels.Wil je er toch meer over lezen, dan moet je zoeken naar de auteurs J. Bos, en L. Hagenaars. Deze hebben er veel over geschreven en doen dit volgens mij nog steeds. Verder heeft dhr. cranenburgh er ook een boekje over geschreven.
Succes,
M. van der Woerd
- 07/02/2007 om 18:54 #6283MartijnODeelnemer
Ben het eens met M. van der Woerd. Je ziet vaak een soort van overflow in andere segmenten.
Je hebt een overprikkeling van de sympathicus. Zoek maar eens op in een neuro anatomie boek (grensstreng en sympaticus).Succes ermee
- 04/03/2007 om 11:08 #6284boukeDeelnemer
Dat boekje wat M. van der Woerd al aangaf:
Segmentale stoornissen van; van Cranenburgh is een heel ophelderend boekje hierover.
En ook heel kort dus is niet echt moeilijk te lezen…. - 04/03/2007 om 18:30 #6285michaelDeelnemer
bedankt voor al deze reacties. Ik kan alleen het boek segmentale verschijnselen vinden van Van Cranenburgh. Ik ga er vanuit dat dit hetzelfde boek is.
gr. michael
- AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.