[peiling] Waar gaat het nu om 25 oktober ?
Nieuws over fysiotherapie en de fysiotherapeut › Forums › KNGF › Actie › [peiling] Waar gaat het nu om 25 oktober ?
- Dit onderwerp bevat 4 reacties, 4 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 20 jaren, 2 maanden geleden door Remco Loykens.
- AuteurBerichten
- 15/10/2004 om 14:57 #7029T. SchambergenDeelnemer
Naar aanleiding van de helaas mislukte poging van collega Bär om tot een gesprek tussen beide partijen te komen vraag ik mij af of iedereen, en dan met name de collegae die niet zo frequent op fysionet zitten, wel goed doordrongen is van waar het de 25ste nu eigenlijk allemaal om draait ?
Dit omdat ik het idee heb dat er maar een beperkte groep op de hoogte is van wat er allemaal gaande is.
Ben benieuwd of jullie even de tijd willen nemen om deze vraag te beantwoorden. - 16/10/2004 om 04:14 #7072Frank ConijnDeelnemer
Tom,
Feitelijk gaat het om — ssssssssst.. niet verklappen Frank —
Voor mij persoonlijk gaat het om de vraag wie de beste strategie heeft om de marktwerking een eerlijke marktwerking te laten zijn voor de extramurale fysiotherapeuten. De eerlijkheid van de martkwerking zie ik als voornamelijk afhankelijk van de vraag of voordat we (definitief) de markt opgaan ofwel de Mededingingswet is aangepast ofwel het chiroppractiemodel is ingevoerd.
Wie zich daar het duidelijkst vóór uitspreekt, krijgt mijn stem op de BLR. Zie verder http://www.ptlitup.com/public/BLR.doc
Groet,
Franklink én de oplossing aangepast door Rob
[ Bijgewerkt za okt 16 2004, 06:11 ] - 23/10/2004 om 23:13 #7073Remco LoykensDeelnemer
Na lezing van de stukken bij de uitnodiging voor de BLV, het (naar hij zelf zegt) gekleurde verslag van Peters bemiddelingspoging en ruim 1 jaar volgen van het actie-forum gaat het naar mijn mening maar om 1 ding: naïviteit. Vote heeft de, naar mijn mening, naïeve visie dat fysiotherapie voor de politiek belangrijk is. Daaruit volgt dat zij dus ook denkt dat een hardere onderhandelingsstrategie zal leiden tot een positieverbetering van de fysiotherapie.
Het enige belangrijke voor de politiek zijn echter kiezers. Dit betekent dat politici pas hun mening over fysiotherapie zullen wijzigen zodra er sprake is van veranderend gedrag van de kiezers. Noch het KNGF noch Vote zullen in staat zijn via onderhandelingen de politieke agenda aan te passen. Moeten we dan leidzaam toezien? Natuurlijk niet. Zorg voor voldoende kwaliteit in het vak en de vergrijzing doet de rest.
Hoe kunnen we de fysiotherapie verder in de prut helpen? Door nu het KNGF bestuur naar huis te sturen. Verdeel en heers is een oud adagium waar we de politiek nu zelf mee helpen. Wanneer we Vote haar gang laten gaan ontstaat een zodanige verdeeldheid dat de beroepsgroep eerste lijns fysiotherapie voor jaren geen geloofwaardige gesprekspartner meer zal leveren voor de politiek maar ook niet voor de ziektekostenverzekeraars. Vooral dat laatste is een groot probleem. Want we kunnen er op wachten tot de volgende situatie ontstaat: verzekeraars nemen fysiotherapeuten in dienst. Verzekerden mogen zelf hun fysiotherapeut uitkiezen maar wanneer een fysiotherapeut van de verzekeraar gekozen wordt zal de patiënt geen eigen risico hoeven te betalen. Waar de patiënt dan voor kiest is wel duidelijk. Als dit al te voorkomen is dan kan dat alleen als we voor de verzekeraars sterke onderhandelaars hebben die kunnen spreken namens een eendrachtige achterban. Dit is misschien het KNGF en zeker niet Vote.
Remco
- 25/10/2004 om 06:03 #7074ConnyDeelnemer
Natuurlijk is VOTE naief, en misschien een beetje drammerig. Maar KNGF heeft ook niet echt zijn torenhoge bijdrage waargemaakt. Ik hoorde dat de ziekenfondsen 2 jr geleden al 8% tariefsverhoging hebben geboden, maar dat de KNGF dat afgewezen heeft? En dan die 5 produktomschrijvingen; dat werkt toch alleen goed als je grote aantallen patienten hebt, niet als je maar parttime werkt. Dan gaat de wet van de grote getallen niet meer op en kun je met 1 of 2 patienten enorme pech hebben. Dan moet je veel meer tijd steken in het resultaat en werk je dus in feite voor een gemiddeld veel lager tarief dan nu. Of kan iemand mij beter uitleggen hoe het werkt dan ik het tot nu toe heb begrepen? Resultaat; ik heb in VOTE noch KNGF vertrouwen.
- 27/10/2004 om 09:59 #7075Remco LoykensDeelnemer
Inmiddels is de ledenraadpleging geweest en heeft Vote gewonnen. Ik neem aan dat het Bestuur daar de consequenties aan verbindt en dat we binnenkort dus met een interim bestuur zitten EN op de blaren.
In de kranten staat al dat de ft’s het vertrouwen in het Bestuur hebben opgezegd dus alle onderhandelingen over directe toegankelijkheid, “vrije” tarieven, etc. zullen nu gestopt worden. Het heeft voor verzekeraars geen zin te onderhandelen met een demissionair Bestuur. Ook na de machtsovername door Vote blijft er een Bestuur zonder een echt mandaat en dus een zwakke onderhandelingspartner. Ik hoop dat we uiteindelijk de strijd winnen maar deze slag is voor politiek en verzekeraars.
<span class=’smallblacktext’>[ Bijgewerkt wo okt 27 2004, 11:59 ]</span>
- AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.