[peiling] Onderhandelingen
Nieuws over fysiotherapie en de fysiotherapeut › Forums › KNGF › Actie › [peiling] Onderhandelingen
- Dit onderwerp bevat 2 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 18 jaren, 9 maanden geleden door pwharinck.
- AuteurBerichten
- 21/02/2006 om 21:12 #7050pwharinckDeelnemer
Waarom maakt het KNGF geen werk van:
“Verschillende regio’s Een groep huisartsen (en fysiotherapeuten: mijn toevoeging) die ieder hun praktijk in een andere gemeente hebben en daarmee geen directe concurrenten van elkaar zijn (m.a.w. ze zijn actief op verschillende geografische markten) kan gezamenlijk onderhandelen over prijs en dienstverlening. Op deze manier kunnen ook grotere groepen huisartsen (en fysiotherapeuten: mijn toevoeging) gezamenlijk een stevige gesprekspartner voor de verzekeraar vormen.†(citaat van minister Hoogervorst)
Het moet voor het KNGF een koud kunstje zijn, fysiotherapeutisch Nederland in groepen in te delen, die vervolgens samen aan tafel met zorgverzekeraars kunnen gaan zitten.
Huisartsen zijn bezig zich te organiseren in groepen van 1000!
Als het KNGF haar monopoly positie in fysiotherapeutisch Nederland wil behouden, zou ze m.i. maar eens haar best moeten gaan doen!
Anders zie ik, tussen nu en vijf jaar, een aantal concurrenten op de markt verschijnen
Groeten,
Peter Harinck - 22/02/2006 om 18:39 #7149pwharinckDeelnemer
Dit is de enige wettelijk toegestane mogelijkheid om met zorgverzekeraars te onderhandelen. (naast coöperaties, franchise-constructies en countervailing etc.)
Bovendien is het voor zorgverzekeraars (en fysiotherapeuten) erg aantrekkelijk, daar er slechts een gering aantal groepen nodig zal zijn. (Zoveel praktijken in de eerste lijn zijn er niet en groepen mogen uit maximaal 1000 fysiotherapeuten bestaan.)Als individuele fysiotherapeut zul je nooit kunnen onderhandelen (over tarieven) met een zorgverzekeraar. Bij het oprekken van de bagatelregeling, zullen zeker dergelijke grote groepen niet worden toegestaan. En blijft het nog steeds oninteressant, voor een zorgverzekeraar, te gaan onderhandelen.
Peter
- 03/03/2006 om 21:30 #7150pwharinckDeelnemer
Om een ‘onderhandelingsevenwicht’ (‘countervailing power’) te creëren tussen fysiotherapeuten en zorgverzekeraars is het van belang grote groepen fysiotherapeuten bij elkaar te brengen.
Daar zelfs bij het verruimen van de bagatel regeling, maar een handvol fysiotherapeuten met een zorgverzekeraar kan gaan praten, is het voor laatstgenoemde oninteressant om met fysiotherapeuten te gaan onderhandelen.
Als fysiotherapeuten zich organiseren in groepen, waarvan de leden zich verspreid over geheel Nederland bevinden is het wèl mogelijk ‘machtsblokken’ te vormen.
Eén van de manieren om dat te bereiken is fysiotherapeutisch Nederland op te delen in 5 tot 6 geografisch onbepaalde verbanden (kris-kras door elkaar), waarvan de directies (of besturen) de onderhandelingen voeren met de zorgverzekeraars.Dit is echt een reële mogelijkheid. Het mag van de NMA en van Hoogervorst.
Het creëren van Onderhandelingsevenwicht zou m.i. de belangrijkste doelstelling van het KNGF moeten zijn.
Voor een betere toekomst, moet het KNGF, nu handelen.
groeten,
Peter Harinck
- AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.