deeltijd opleiding fysiotherapie ?!
Nieuws over fysiotherapie en de fysiotherapeut › Forums › Fysiotherapie Studenten Forum › Hogescholen voor Fysiotherapie › deeltijd opleiding fysiotherapie ?!
- Dit onderwerp bevat 21 reacties, 11 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 15 jaren, 10 maanden geleden door Francis.
- AuteurBerichten
- 06/12/2007 om 22:00 #9240AnoniemInactief
Wie kan mij vertellen waar het mogelijk is om een deeltijdopleiding fysiotherapie te volgen ?
Momenteel ben ik werkzaam in het basisonderwijs, maar graag zou ik hiernaast nog een studie fysio willen doen.
Weet iemand waar deze studie in deeltijd kan worden gevolgd ? of kan iemand mij een link sturen ?
Ik zou het geweldig vinden als iemand mij verder kan helpen !Met vriendelijke groet,
Claudia Huijbers. - 09/12/2007 om 17:02 #9366Arthur KleijnDeelnemer
Kan volgens mij op Avans Hogeschool in Breda en aan de Hogeschool Utrecht.
Groeten,
Arthur Kleijn - 09/12/2007 om 19:21 #9367AnoniemInactief
Bedankt voor je snelle reactie Arthur. Ik ga het gelijk ff verder uitzoeken
Gr. Claudia - 09/12/2007 om 20:00 #9368Remco LoykensDeelnemer
Thim van der Laan doet ook aan deeltijd opleidingen. Die heeft een leerweg speciaal gericht op “zijinstromers”.
Remco
- 10/12/2007 om 11:57 #9369pukkieDeelnemer
Ja, bij Thim van der Laan is dat de “onderwijs op maat” richting. Je kunt kiezen tussen 3-jarig en 4-jarig en er is zelfs een groep die in januari start en aan het eind van het schooljaar gelijk loopt met de reguliere klassen.
Toen ik begon waren de lessen op vrijdag en zaterdag. Tegenwoordig zijn er ook wat andere constructies mogelijk, bijvoorbeeld donderdagavond en vrijdag.
- 10/12/2007 om 19:17 #9370AnoniemInactief
Inderdaad, ik heb gekeken op de site van Thim van der Laan, maar ik schrok erg van de kosten!…500 pm! Doen ze eigenlijk aan vakantie bij de opleiding? Dat scheelt weer een paar maanden nl.
Gr Claudia - 17/12/2007 om 18:38 #9371bas001Deelnemer
Momenteel ben ik werkzaam in het basisonderwijs, maar graag zou ik hiernaast nog een studie fysio willen doen.
Besef wel dat een deeltijdopleiding fysiotherapie heel veel tijd vergt. je leert nu immers in 2 dagen per week wat anderen in 5 dagen leren. dat betekent heel veel thuisstudie.
ik heb de deeltijdopleiding bij Thim gedaan, begonnen met 32 uur werk maar uiteindelijk met 18 uur per week afgemaakt. dan is het goed te doen.
- 16/03/2008 om 11:45 #9372Simone0712Deelnemer
Hoi Claudia,
heb je inmiddels al besloten wat je gaat doen?
Ik wil waarschijnlijk in september starten met deeltijd fysio in Breda. Ik heb geen vooropleiding in die richting gedaan, wel een andere HBO afgemaakt. 19 april is er open dag .
Zijn er meer mensen die ervaring hebben met die opleiding? Of misschien mensen die ook in september gaan beginnen?
Groetjes
Simone - 25/03/2008 om 12:30 #9373Erik MookhoekDeelnemer
Kan ook bijn Thim van der Laan in Nieuwegein, zowel in een 3-jarige als een 4-jarige variant
- 12/11/2008 om 20:36 #9374EsDeelnemer
Hallo,
Ik denk er over na om volgend jaar september te starten met de deeltijd opleiding fysiotherapie in Breda (Avans Hogeschool). Ik heb de HBO opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening afgerond en werk nu zo’n 6 jaar.
Zelf zit ik nu te kijken hoe en of ik het financieel kan doen. Heb nu 2 banen en wil er dan 1 loslaten. Dan werk ik nog 20 uur en denk dat wel met de studie te kunnen combineren. Maar ja minder werken betekent minder inkomsten en de studie moet ook betaald.
Graag hoor ik van anderen wat hun ervaring is. Misschien heeft iemand nog tips aangaande een studietegemoetkoming of lening. Bij de IBG kan ik niks krijgen, helaas.Groeten Esther
- 15/11/2008 om 12:30 #9375FrancisDeelnemer
Het lijkt mij geen goed idee een in principe fulltime opleiding in de gezondheidszorg, of het nu medicijnen, tandheelkunde of fysiotherapie is, in deeltijd van twee daagjes per week (naast een baan) te gaan volgen.
Afgezien van de persoonlijke overbelasting naast je baan is het voor de kwaliteit van het vak zeker niet bevorderlijk de studietijd tot 40% van de normale studietijd te laten zakken.
Als dat wèl zou kunnen moet dat tot twee conclusies leiden:
1. Het vak heeft de afgelopen jaren dermate aan kwaliteit ingeboet dat 60% van de studietijd overbodig blijkt.
2. Kennelijk is men op de reguliere opleidingen bij 60% van de les- en studietijd bezig met onzin, aangezien het dus ook in 40% van de tijd kan.
Ik geloof beide stellingen niet. Dat betekent dat met een parttime studie fysiotherapie men onvoldoende wordt opgeleid en de patiënt daarvan ongetwijfeld de dupe wordt.
Maar ja, ik ben opgeleid in een tijd dat je nog heel hard moest studeren en erg veel moest leren. Mogelijk wordt ons vak in de toekomst door CIOS-ers overgenomen die weinig anders hoeven te doen dan protocollen uitvoeren.
Daarvoor is een 40% opleiding wel voldoende. - 20/11/2008 om 13:41 #9376pukkieDeelnemer
Het lijkt mij dat Francis wel erg kort door de bocht redeneert. Bij de deeltijdopleidingen is het bekend dat er een hoop zelfstudie aan vast zit. Dus wat de voltijdopleiding nog tien keer herhaald krijgen in de klas moet een deeltijdstudent zelf doen. Bovendien studeren de meeste deeltijdstudenten een stuk efficienter dan de dagstudenten. De meeste deeltijders hebben er al een studie op zitten en kunnen hoofd- en bijzaken goed scheiden.
De examens voor deeltijd en voltijd zijn precies hetzelfde en men moet aan dezelfde eisen voldoen. Er zullen best eens deeltijders zijn die mazzel hebben, maar dat geldt ook voor voltijders.
Toevallig heb ik de deeltijdopleiding bij Thim gedaan. Mijn collega’s zijn meest afgestudeerd in Leiden. Ik heb nog niet gehoord dat mijn kennis of ervaring minder is dan die van hen. Integendeel zelfs, in sommige gevallen.Tja, en tijden veranderen en de visie op fysiotherapie ook. De tijd dat er alleen maar fysische techniek werd toegepast ligt hopelijk achter ons (en om zo’n apparaat te bedienen hoef je ook niet veel te weten)
- 01/12/2008 om 23:59 #9377FrancisDeelnemer
Mij is nooit gebeurd dat in mijn voltijdopleiding zaken 10 keer herhaald werden. En dat was ook nergens zo, Pukkie. Één maal uitleg was wat je kreeg, en voor vragen was slechts aan het begin van de volgende les tijd beschikbaar. Voor de rest volgden we (veel) lessen en studeerden we elke middag en avond. Ik weet het, voor de huidige generatie nauwelijks te bevatten.
De studie was zwaar en moeilijk. Een groot deel kon het niet volhouden en viel dus af.
Maar net als ik hierboven schreef: òf het vak heeft aan kwaliteit ingeboet òf het huidige onderwijs deugt niet als daar zo maar 60% van af kan worden gehaald.
Ik weet niet of deeltijdstudenten efficiënter studeren en of zij hoofd- en bijzaken beter kunnen scheiden dan voltijders. Ik betwijfel dat zeer.
Pukkie kan dat ook niet weten, tenzij daarnaar een zeer degelijk wetenschappelijk onderzoek is gedaan. En dat geloof ik niet.
Ik kan me zelfs voorstellen dat zulks juist niet het geval is. Voltijdstudenten zijn meestal jonger, waardoor ze gemakkelijker studeren, ze hebben meestal niet eerder een andere, mogelijk foute, beslissing gemaakt, en ze worden niet belast of afgeleid door zaken als een andere (financieel vaak noodzakelijke) baan of een gezin.
Ik weet dat de tijden zijn veranderd, ik weet dat je nu niet meer veel hoeft te leren en ik weet dat in het projectonderwijs de anatomie als vak feitelijk is afgeschaft, net als de fysiologie en de pathologie.
De tijd dat uitsluitend fysische techniek werd toegepast heeft echter nooit bestaan, er werd vroeger vooral veel gemasseerd en gemanipuleerd. De trend schrijft nu voor dat je die fysiotechniek helemaal niet meer mag toepassen en alleen maar gebruik mag maken van (net zo onbewezen) oefentherapie. En over 15 jaar is ook die trend verlaten. Geloof mij, ik heb heel wat trends zien voorbijtrekken.
Wat mij echter opvalt, en stoort, is dat de kennis van onlangs afgestudeerden als Pukkie zo gedaald is dat men van fysiotechniek kennelijk niet méér weet dan hoe je een apparaat aan of uitzet. Maar dat zou ook aan het deeltijdonderwijs kunnen liggen. Ik zou zeggen sla de boeken van van Zutphen en van Stralen eens op. Ik weet dat dat geen mode is, maar het zal je in ieder geval van de gedachte afhouden dat fysiotechniek niet meer is dan het aan en uitzetten van een apparaat. - 05/12/2008 om 14:53 #9378Niek VinkDeelnemer
Beste Francis,
Zo nu en dan zie ik je posts op het forum en het valt me op dat je keer op keer de CIOS-ers als voorbeeld naar voren haalt als leeghoofden die alleen maar protocollen kunnen uitvoeren. Nu hoop ik eigenlijk dat je wat minder zou kunnen generaliseren over deze groep studenten omdat hier zeker goede fysio’s uit voortkomen, daar ben ik heilig van overtuigd. Ik zit er bij een aantal in de klas en ze doen echt niet af t.o.v. de andere studenten.
Vriendelijke groet,
Niek Vink
- 06/12/2008 om 23:04 #9379FrancisDeelnemer
Beste Niek, Ik heb op zich weinig tegen fysiotherapeuten die eerst CIOS-er zijn geweest, ik vermoed daarentegen wèl dat op den duur de trend in “fysioland†dusdanig wordt dat de opleiding CIOS alléén al voldoende is om kritiekloos de KNGF-protocollen, die zovele jonge fysiotherapeuten met gepaste trots nu hanteren, te kunnen uitvoeren.
Daar komt bij dat ik van mening ben dat, om het (oorspronkelijke) vak met enige intelligentie uit te kunnen oefenen, een vooropleiding op minstens HAVO-niveau noodzakelijk is. Als echter (en dat weet ik dus niet zeker), om een CIOS opleiding te kunnen afronden, een vooropleiding op VMBO-niveau voldoende is, vind ik het een bedenkelijke zaak worden. Waarom, vraag je je af? Omdat een fysiotherapeut te allen tijde kritisch hoort te zijn, zelf moet nadenken en zich niet klakkeloos voorgebakken handelingen moet laten voorschrijven. En voor dat kritisch denken is een zekere basis aan intelligentie en vooropleiding nodig.
Een fysiotherapeut moet de moed hebben te zeggen dat hij sommige protocollen en voorschriften qua uitvoering onwerkbaar en qua resultaat belabberd vindt. Een fysiotherapeut behoort het lef te hebben een of meer protocollen terzijde te werpen èn dat te kunnen verdedigen.
Een fysiotherapeut behoort zich niet achter protocollen te verschuilen, om daarmee zichzelf veilig te stellen tegen eventuele kritiek op het resultaat van zijn handelen. Een fysiotherapeut behoort zijn handelen zèlf te kunnen verwoorden en te verdedigen en zich niet achter de ambtenaren van het KNGF te verschuilen. En daarvoor is méér nodig dan een CIOS-opleiding, aangevuld met een parttime fysiotherapieopleiding van 40%.
Ik weet het, de trend gaat steeds meer naar fitnessachtige fysiotherapiefabrieken, waarin voor bepaalde aandoeningen meteen een vast (door weinig kritische beroepsbeoefenaars gemakkelijk uitvoerbaar) oefenprogramma klaar ligt, zinvol of niet, effectief of niet, maar wèl netjes volgens de richtlijnen in je fysiotherapeutische verslaglegging genoteerd.
Ik weiger echter deze gemakkelijke weg te volgen en ik hoop dat er nog genoeg collega’s zijn die zich evenzeer vóór zelfstandig denkend handelen inzetten en de gemakkelijke weg van de bureaucratie verre van zich houden. Ze zijn er wel, ze zijn niet de bangsten onder ons: sommigen weigeren zelfs contracten met zorgverzekeraars te tekenen, om van alle voorschriften en red tape verlost te zijn.
Ze zijn zeker niet de slechtsten: hun patiënten zijn bereid een lager restitutietarief voor lief te nemen om te kunnen worden behandeld door deze collega’s, die meestal een eilandje vormen in een zee van anderen die wèl alle contracten hebben getekend.
Laten we vooral niet vergeten, dat alle huidige bureaucratische rimram zijn oorsprong vindt in het midden van de jaren ’90 toen de ziekenfondsen de tarieven herhaaldelijk verlaagden of op zijn minst bevroren en dat het KNGF haastig in de weer ging zich aan te passen aan de beambten van de ziekenfondsen om daarmee het tarief èn het vak te redden. - 07/12/2008 om 15:47 #9380pukkieDeelnemer
Het is wel duidelijk dat Francis de huidige generatie studenten niet veel soeps vindt. Blijkbaar was vroeger alles beter.
De voltijdstudenten genieten blijkbaar wat meer aanzien, omdat ze geen andere beslommeringen hebben. Blijkbaar ben je vergeten dat je het als 20-jarige erg druk had met uitgaan, sport etc. etc. Grotendeels dingen die deeltijdstudenten al achter de rug hebben. Gezien de resultaten bij mijn medestudenten indertijd zie ik meer inzet bij de deeltijdstudenten dan bij de voltijdstudenten over het algemeen.
Dat ze eventueel eerst een “verkeerde” studie achter de rug hebben zou een nadeel zijn. Nu dat is natuurlijk absolute onzin. Eerder een voordeel, zou ik zeggen, want ze weten nu al hoe ze moeten studeren. In mijn geval sla je de plank helemaal mis, omdat ik door mijn vorige studie een aardige voorsprong had op het gebied van fysische techniek en mechanica. Ik weet dus zelfs hoogstwaarschijnlijk meer van de fysische technieken, apparaten en toepassingen dan de gemiddelde fysiotherapeut! Desalniettemin heb ik toch verscheidene verhalen gehoord van oud-collega’s waarin verhaald werd hoe gemakkelijk het geld verdienen was in de tijd van de fysische techniek. Onder elk apparaat een patiënt en klaar was kees.
Elke student heeft examen gedaan, deeltijd of niet. En kan blijkbaar aan de eisen voldoen.Overigens, ik heb nog gewoon de vakken anatomie, fysiologie en pathologie gehad. Niets projectonderwijs dus.
- 11/01/2009 om 19:07 #9381FrancisDeelnemer
Ik vind niet de huidige generatie studenten weinig soeps, ik vind het huidige onderwijs ver beneden de maat.
Niet à lles was vroeger beter, integendeel, maar wèl het onderwijs.
Het huidige onderwijs is gemakzuchtig en “onderwijst” veel te weinig. Het laat de huidige generatie leerlingen maar wat aanklooien, zonder ze voldoende sturing te geven. - 15/02/2009 om 09:51 #9382NickyboomDeelnemerSimone0712 wrote …
Hoi Claudia,
heb je inmiddels al besloten wat je gaat doen?
Ik wil waarschijnlijk in september starten met deeltijd fysio in Breda. Ik heb geen vooropleiding in die richting gedaan, wel een andere HBO afgemaakt. 19 april is er open dag .
Zijn er meer mensen die ervaring hebben met die opleiding? Of misschien mensen die ook in september gaan beginnen?
Groetjes
SimoneBeste Simone,
Ik ben van plan om dit jaar in september met de deeltijdopleiding te beginnen. Ook ik heb geen vooropleiding gedaan in deze richting.
Ben je inmiddels al begonnen en werk je er naast nog veel?Groeten Nick
- 12/03/2009 om 17:42 #9383Simone0712Deelnemer
Hoi Nick,
Ik ben inderdaad afgelopen september met de opleiding begonnen in Breda. Het bevalt prima, het is heerlijk om met iets bezig te zijn dat je werkelijk interesseert.
Ik werk er nu nog 32 uur naast. Dat is wel veel, maar het is te doen. De opleiding is niet ‘zwaar’, maar gewoon wel veel werk.
Als je meer vragen hebt stel ze gerust!Groetjes Simone
- 14/03/2009 om 18:15 #9384FrancisDeelnemer
“De opleiding is niet ‘zwaar’ “
“Ik werk er nu nog 32 uur naast.”It proves my point
- 18/03/2009 om 14:22 #9385Simone0712Deelnemer
Francis,
dat ben ik niet met je eens. Dat kun je niet beoordelen als je mij niet kent. Wij (deeltijders) krijgen dezelfde examens als de voltijders, en doen het bij mijn weten niet slechter daarin. Dat ik de opleiding niet ‘zwaar’ vind en er 32 uur bij kan werken komt omdat ik ontzettend gemotiveerd ben, net als bijna al mijn klasgenoten trouwens. Ik werk 32 uur, maar ik durf te wedden dat ik meer uren studeer dan de gemiddelde voltijder.
Het klopt dat het huidige onderwijs systeem de studenten meer loslaat en er minder sturing geboden wordt dan vroeger, maar de gemotiveerde student wordt daar alleen maar beter van, enkel de ‘meelifters’ vallen door de mand. - 21/03/2009 om 22:52 #9386FrancisDeelnemer
Simone, ik hoef jou niet persoonlijk te kennen om te constateren dat de huidige opleiding een makkie is vergeleken met die van vóór het “nieuwe leren”. Toen je nog gewoon tentamens anatomie en fysiologie kreeg. Toen de dagopleiding nog wèl zwaar was, je veel kennis kreeg voorgeschoteld en het onmogelijk was naast de studie er nog een baan bij aan te houden.
Als je 32 uur per week werkt èn daarbij nog lessen volgt èn ook nog eens moet studeren èn daarbij ook nog een leven hebt, dan is de studie ernstig gekrompen, dat kan niet anders.
Als iemand zegt: “de opleiding is niet zwaar” dan kan dat niet anders betekenen dan dat de studie van weleer aan inhoud en kwaliteit ernstig heeft ingeboet.
Dat is niet alleen een gebrek aan sturing (al is dat wel een kenmerk van het gedevalueerde onderwijs en een direct gevolg van bezuinigingsmaatregelen van de kant van overheid), het is ook kenmerkend voor de nonchalance waarmee de huidige onderwijswereld en de verpolitiekte ambtelijke top bij het ministerie van onderwijs denkt over het belang van feitenkennis. Het huidige onderwijssysteem heeft ernstig gefaald, zo is inmiddels uit onderzoek gebleken, echter: de generatie leerkrachten en pedagogen is in de afgelopen decennia zèlf dermate slecht opgeleid in een dusdanig slecht functionerend systeem dat het wel eens twee generaties kan gaan duren voordat het Nederlandse onderwijs weer enigszins in de pas loopt met dat van het buitenland, waar nog wèl les wordt gegeven en kennis van zaken wèl op prijs wordt gesteld.
- AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.