Op 1 januari 2005 start een experiment met vrije tarieven in de fysiotherapie. Dat zei minister Hoogervorst vanmiddag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.
Vandaag hebben de problemen in de fysiotherapie veel aandacht in de media gekregen.Vanochtend luidde het genootschap van fysiotherapeuten in de Telegraaf de noodklok over faillissementen onder fysiotherapeuten. Deze zouden het gevolg zijn van het schrappen van fysiotherapie uit de basisverzekering van het ziekenfonds per 1 januari 2004. Volgens de minister gaat het hier niet om schokkende cijfers. “36 faillissementen per jaar, dat betekent een half procent van het totaal. Ik denk dat veel bedrijfstakken daar jaloers op zullen zijnâ€, zo zei de minister in de Kamer.
Hoogervorst zei verder vooraf rekening te hebben gehouden met een kleine terugloop van het aantal fysiotherapeuten als gevolg van de beperking van het ziekenfondspakket. Hij deed de toezegging dat de gevolgen van deze maatregelen nauwkeurig worden bestudeerd.
Vooruitlopend op de goedkeuring van de nieuwe Wet Tarieven Gezondheidszorg (de WTG Express) kondigde de minister aan dat per begin volgend jaar ruimte zal zijn voor een experiment met vrije fysiotherapietarieven.
Bron: MinVWS
Beste collega’s
Hierbij wil ik mijn mening geven over hetgeen onze gehele beroepsgroep momenteel bezighoudt, de afname van het aantal hulpvragende cliënten.
Vanaf het ogenblik dat minister Hoogervorst met zijn plan kwam om fysiotherapie uit de basisverzekering te halen, nam het aantal reeds af in onze praktijk.
Bij navraag in onze omgeving en in de uit de wijde omtrek komende collega’s van ons IOF bleek hetzelfde fenomeen te spelen.
Deze trend nam langzaam toe. Onder “normale” omstandigheden was in onze praktijk sprake van een wachtlijst variërend van 1 tot 4 weken ( rond Kerst ).
Ditmaal voor het eerst in 20 jaar tijd was er geen wachtlijst met de Kerst..
In discussie over dit fenomeen, bekroop collega’s en mij het gevoel, dat de berichtgeving in de media wellicht mede schuld was en is aan de toenemende malaise.
Die vrijwel wekelijkse berichtgeving gedurende meerdere maanden van het afgelopen jaar bevatte telkens weer de boodschap dat de cliënt zelf de rekening voor fysiotherapie zou moeten betalen.
Het antwoord van de ziektekostenverzekeraars, verschuiving naar het tweede compartiment, bleef en blijft volkomen onderbelicht.
Het wordt weliswaar weergegeven, maar slechts diegenen die een krantenartikel geheel lezen en ook nog kunnen begrijpen hebben notitie kunnen nemen van de mogelijkheid tot bijverzekeren.
Ook de in het oog springende kop van DE TELEGRAAF van 22 juni j.l. over faillissementen van fysiotherapiepraktijken versterkt de boodschap: de klant moet zelf zijn fysiotherapie betalen.
Pas verder in het artikel wordt aangegeven dat aanvullend verzekerden niets hoeven te vrezen.
In de dagelijkse praktijk blijkt bovendien dat er nog steeds huisartsen zijn die niet op de hoogte zijn van de mogelijkheden van de aanvullende verzekering.
Ook wordt ons regelmatig door willekeurige mensen die vraag gesteld. Dit zijn mogelijk ook nog de assertieveren onder onze medemensen, het gros snelt de krantenkoppen en lijdt eenzaam voort.
Konklusie: een mediaoffensief waarin niet de boodschap staat dat fysiotherapie uit de hoofdverzekering is is geschrapt, dat begrijpt geen hond.
Wel met de boodschap dat men met een aanvullende verzekering volledige vergoeding krijgt van de medisch noodzakelijke zorg, maar dan in bewoordingen die de gemiddelde Nederlander kan begrijpen