Een uitvinding van chirurg Casper Smit moet ervoor zorgen dat veel minder mensen een ski-duim oplopen tijdens de wintersport of een andere activiteit. Saillant detail: de medisch specialist uit Reinier de Graaf ontwikkelde de duimbeschermer nadat hij dit letsel zelf drie jaar geleden opliep en een tijdje in het gips moest doorbrengen. Voorafgaand aan het volgende wintersportseizoen ligt het artikel overal ter wereld in de winkels.
Een val levert jaarlijks wereldwijd minstens 150.000 tot 250.000 mensen een ski-duim op. Smit: “Het bandje aan de binnenkant van hun duim scheurt of het botje waaraan dit bandje zit, breekt. Vervelend, want het bandje zorgt voor stabiliteit van de duim. Slachtoffers kunnen bijvoorbeeld geen veters strikken of sleutel omdraaien.”
Nergens te koop
Nadat skiliefhebber Smit drie jaar geleden een ski-duim opliep, nam hij zich voor dat dit hem bij de volgende vakantie niet meer zou overkomen. “Maar ik bleek nergens een duimbeschermer te kunnen kopen. Een dergelijk product bestond niet. Toen ben ik in mijn vrije tijd zelf iets gaan ontwikkelen op de gipskamer.”
Gepresenteerd
Het was de eerste stap in een lang ontwikkelingsproces. Smit kwam in contact met onder meer een industrieel ontwerper, leveranciers van skihandschoenen en vertegenwoordigers van skikledingmerken. Het eindresultaat – een door hem gepatenteerde duimbeschermer die wordt geproduceerd en verkocht door het Italiaanse merk Level Gloves – is eind januari gepresenteerd tijdens de ISPO, de jaarlijkse internationale wintersportbeurs in München.
Stevig en flexibel
Smit: “Het is een stevige en flexibele duimbeschermer die je draagt over je skihandschoen. Waar een duim twee gewrichten heeft, telt mijn vinding twee scharnieren. Je kunt je duim dus gemakkelijk bewegen in een omhulsel dat tegen een flinke stoot kan.”
Lagere zorgkosten
De ski-duim is ook een bekende blessure bij keepers. De kwetsuur wordt daarom ook wel ‘goal keepers thumb’ genoemd. Smit: “Als minder mensen gips of een operatie nodig hebben om te herstellen van een ski-duim, betekent dit dat minder zorgkosten hoeven te worden gemaakt.”
Meer informatie: www.innosafety.nl