Better in, better out

125

De behandeling van slokdarmkanker is ingrijpend. Hoe zorg je dat je zo fit mogelijk bent voor de ingreep?

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

UMC UtrechtBij deze ingreep moeten chirurgen vaak een groot deel van de slokdarm weghalen. Ongeveer een derde van de patiënten krijgt na de operatie in het ziekenhuis een longontsteking. Hierdoor moeten ze langer blijven of komen ze zelfs op de intensive care terecht.

Onderzoekers van het UMC Utrecht willen deze patiënten helpen. Ze hopen dat het trainen van de ademhalingsspieren vóór de operatie problemen na afloop voorkomt. Eerder Utrechts onderzoek liet zien dat patiënten die een hartoperatie moesten ondergaan baat hadden bij ademspiertraining in de periode voor hun operatie. Dit wordt gefinancierd door Fonds NutsOhra en Vrienden UMC Utrecht.

Het onderzoek

  1. Meer dan 100 patiënten doen mee.
  2. Het onderzoek vindt plaats in 8 ziekenhuizen in binnen- en buitenland. Dit moeten er zo’n 250 worden.
  3. Deelnemende patiënten moeten vóór de operatie minimaal twee weken lang elke dag 2 maal 30 keer inademen door een apparaatje dat inademen steeds iets zwaarder maakt.
  4. Deze training maakt vooral de adem-halingsspieren in het middenrif sterker.
  5. Trainen van adem-halingsspieren via een apparaatje helpt al patiënten met hartfalen en longziekte COPD.
  6. Ook sporters hebben hier baat bij.

Dit zegt de onderzoekster

Fysiotherapeut Karin Valkenet van het UMC Utrecht coördineert het onderzoek waar hopelijk volgend jaar de resultaten van bekend worden. “We weten al uit andere onderzoeken dat de ademhalingsspieren sterker worden door de oefening. Daardoor zijn ze na de zware operatie, waar die spieren erg verzwakken, toch ongeveer even sterk als normaal. We hopen dat hierdoor minder mensen een longontsteking krijgen.”

Bron: UMC Utrecht

1 REACTIE

  1. Er is een gerede kans dat genoemde longontstekingen het gevolg zijn van aspiratie t.g.v. schade aan de stembanden door de operatie.
    Dan heb je meer aan een logopedist achteraf dan aan een fysiotherapeut vooraf.

Reacties zijn gesloten.