Betere zorg voor baby’s met herseninfarct

13

Op vrijdag 21 november opent het UMC Utrecht een subafdeling speciaal voor baby’s die een herseninfarct hebben gehad. Het UMC Utrecht hoopt deze patiëntjes efficiënter op te sporen en daarna beter te behandelen.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

De ‘neonatal stroke unit’ verbetert de behandeling en diagnostiek van pasgeborenen met een herseninfarct. Herseninfarcten kunnen leiden tot ernstige handicaps op latere leeftijd. Vroege opsporing en behandeling via fysiotherapie vergroot de kans op succesvolle langetermijnuitkomsten. Als het herseninfarct een genetische oorzaak heeft kunnen artsen bovendien erfelijkheidsadvies suggereren bij verdere gezinsuitbreiding. Het UMC Utrecht verwacht per jaar zo’n 25 kinderen met een herseninfarct op te nemen.

De speciale afdeling combineert de benodigde expertise voor de diagnostiek en behandeling van deze baby’s. Zo ontvangen verpleegkundigen speciale training om epileptische aanvallen bij baby’s te herkennen. Deze aanvallen zijn vaak een teken van een herseninfarct. Verpleegkundigen spelen een sleutelrol bij het vroegtijdig signaleren van herseninfarcten. “Met de afdeling hopen wij de zorg voor deze pasgeboren kinderen een nieuwe impuls te geven”, zegt prof. dr. Linda de Vries, hoogleraar neonatale neurologie.

Herseninfarcten bij baby’s komen meer voor dan de verwachte 1 per 4000 geboorten, aldus neonatologen van het UMC Utrecht. Dit heeft onder andere te maken met betere opsporingstechnieken. Artsen gebruiken steeds vaker een MRI-scan om de hersenen van pasgeborenen te bekijken.

Bron: UMC Utrecht