Beter lopen voor Parkinson patiënten ook thuis eenvoudig te realiseren

41

Het is een bekend beeld dat Parkinson patiënten moeizaam kunnen lopen; soms komen ze zelfs geen stap vooruit. Met een simpel hulpmiddel dat een regelmatig ritme aangeeft blijken veel Parkinson patiënten ook thuis veel beter uit de voeten te kunnen. Dat is het resultaat van het onderzoek van Inge Lim, waarop zij op 19 mei a.s. promoveert aan VU medisch centrum.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

De aanwijzingen bestonden al langer, maar onderzoek heeft nu aangetoond dat Parkinson patiënten beter, sneller en langer kunnen lopen, wanneer zij lopen op een ritme (cueing). In het onderzoek van Lim kregen ruim 150 patiënten thuis negenmaal een behandeling die gericht was op het verbeteren van het lopen. Tijdens elke behandeling kregen zij instructie voor het gebruik van een klein kastje dat een regelmatig geluid, trilling of een lichtflitsje voortbracht. Zij werden geleerd hun stapritme aan te passen aan het opgelegde ritme van het apparaat. De helft van de patiënten kreeg in de eerste drie weken therapie, de andere helft stond gedurende die periode op een wachtlijst en kreeg geen therapie. Na drie weken werden de groepen gewisseld. Daarna mochten beide groepen gedurende zes weken geen fysiotherapie hebben om de uitwerking van de training te kunnen beoordelen.

De patiënten bleken na drie weken cueing therapie beter en sneller te lopen dan de controle groep van de wachtlijst. Ook konden zij hun evenwicht beter bewaren. Bovendien was het vertrouwen om niet te vallen toegenomen en waren patiënten minder snel moe. Het door de Europese commissie gefinancierde onderzoek van Lim en haar collega’s is vooral van belang omdat blijkt dat cueing ook in de thuissituatie eenvoudig toe te passen is en dat vrijwel alle patiënten baat bij cueing hebben. De meeste patiënten gaven de voorkeur aan het geluid of het trillingssignaal. Het lopen op een lichtsignaal vroeg tijdens het lopen te veel aandacht volgens de meeste patiënten.

Parkinson patiënten hebben moeite met lopen omdat ze onvoldoende dopamine – een neurotransmitter – in hun hersenen aanmaken. Deze stof is van belang voor het doorgeven van de zenuwprikkels bij onder andere uitvoer van automatische bewegingen, zoals lopen of schrijven. Parkinson patiënten krijgen vaak eerst last van stijfheid en tremoren. Daarna gaat het lopen steeds moeilijk. Vooral het op gang komen is problematisch.

In het onderzoek bleek na zes weken het effect van de cueingtraining vrijwel geheel verdwenen te zijn. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen wat de optimale periode en intensiteit van de training is. Daarnaast zal het onderzoek zich richten op het onderliggende werkingsmechanisme van ritmes in de hersenen.

Bron: VUmc