Bekkenfysiotherapie bij incontinentieklachten, fysiotherapie in een oncologisch bewegingsprogramma (Herstel en Balans) zou opgenomen moeten worden in de basisverzekering.  Dit adviseert het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) in een rapport dat woensdag wordt gepresenteerd.
Incontinentie
De behandeling tegen ongewenst urineverlies (via bekkenfysiotherapie) zou middels de basisverzekering vergoed moeten worden. Dat is nu niet het geval. Ongeveer vijf procent van alle volwassenen heeft last van incontinentie.
Bewezen effectief
Bekkenfysiotherapie wordt in de praktijk, in de literatuur en in het Farmacotherapeutisch Kompas beschouwd als de eerst aangewezen behandelmethode, maar maakt geen onderdeel uit van de te verzekeren prestaties.
Bekkenfysiotherapie voor urine-incontinentie is verzekerbaar. Het is mogelijk om de te verzekeren prestatie zodanig af te bakenen dat alleen bekkenfysiotherapie voor urine-incontinentie als te verzekeren prestatie in de Zvw wordt opgenomen als onderdeel van paramedische zorg.
Als bekkenfysiotherapie tot de te verzekeren prestaties behoort, vragen ook de informatievoorziening en het zorgproces aandacht. Er zal meer informatie beschikbaar moeten komen voor de patiënt, zorgverlener en zorgverzekeraar over bekkenfysiotherapie. Ook deze randvoorwaarden acht het CVZ goed uitvoerbaar.
Ness Handmaster en heupbeschermers
Omdat heupbeschermers onvoldoende effectief zijn en de effectiviteit van de Ness Handmaster onvoldoende is aangetoond zouden deze hulpmiddelen niet langer in het basispakket thuishoren.
Besparingen
Naast een vermindering van de ziektelast verwacht het CVZ 4 miljoen euro te kunnen besparen aan incontinentiematerialen. Bekkenfysiotherapie zou 82,2 miljoen euro kosten tegen een besparing van 102,5 miljoen euro aan incontinentiematerialen na 5 jaar. De besparing komt neer op netto besparing van 4 miljoen euro per jaar.
Als de Ness Handmaster niet langer vergoed wordt, levert dit een besparing op van ongeveer 1,3 miljoen euro, exclusief eventuele substitutie.
Pakketadvies
In zijn Pakketadvies 2007 neemt het CVZ voor het eerst het gehele zorg- en AWBZ-pakket onder de loep. De verzekerde verstrekkingen zijn getoetst of ze noodzakelijk, effectief en niet te duur zijn. Het College is van plan elk jaar een pakketadvies uit te brengen. Uiteindelijk bepalen kabinet en Tweede Kamer of ze het advies overnemen.
Geregistreerde bekkenfysiotherapeutenÂ
Er zijn op dit moment ruim 160 bekkenfysiotherapeuten in Nederland werkzaam. Dit aantal zal de komende jaren stijgen tot 500 à 600. Naar verwachting is dit aantal voldoende om de gewenste zorg te kunnen leveren. Daarbij speelt een rol dat niet alle patiënten binnen een jaar een beroep zullen doen op een bekkenfysiotherapeut.
De Zvw laat ook de mogelijkheid open dat andere beroepsbeoefenaren deze zorg kunnen leveren.
Het CVZ is van mening dat de zorg geleverd zou moeten worden door een geregistreerde bekkenfysiotherapeut, maar de zorgverzekeraar bepaalt in zijn polis wie de zorg levert.
Door: Rob van den Dobbelsteen
Bron: CVZ
L.S.,
Het rapport van het CVZ gerbruikt deze aspecten van de meetlat:
ï‚· Leefstijl
ï‚· Noodzakelijkheid
ï‚· Effectiviteit en kosteneffectiviteit
ï‚· Groot maatschappelijk belang
ï‚· Langdurende zorg
ï‚· Bevorderen goedwerkend systeem van
zorgverzekeringen
Hoe zou dat uitpakken voor andere fysiottherapeutische verstrekkingen?
Met groeten,
Peter van der Salm.
Precies, Peter!
Je moet dit soort acties van CVZ altijd wantrouwen.
Je krijgt op deze manier twee soorten fysiotherapie: diegene die serieus wordt genomen en volledig in het basispakket zit en de rest waarvan het op den duur nog maar de vraag is of deze nog wel (volledig) vanuit de aanvullende verzekering zal worden vergoed.
Kijk maar naar ONVZ en Nationale Nederlanden die onlangs de aantallen behandelingen in de aanvullende verzekeringen fors hebben beperkt.
Niet doen dus, vind ik. We moeten ernaar streven alle fysiotherapieindicaties weer in de basisverzekering te krijgen -en nu geen beperkt pakket accepteren- of anders alles te laten zoals het nu is.
Ben geheel met je eens Francis,
Maar dat zal wel tegen het zere been van degenen, die zo hun best hebben gedaan om fysiotherapie uit het basispakket te krijgen, zijn! Weet je nog? Vrije onderhandelingen :D
En een betere prijs :D !
groetje,
Peter
enquète gestart op Forumberichten – link –
Beste Francis,
Enerzijds hebben we het hier over een zorginhoudelijk aspect (zie b.v. de wegingsfactoren van het CVZ) en anderzijds over een door de politiek (= zijn wij allen) gewenste marktwerking (particuliere AV’s) om de kostenstijging te beteugelen en hierdoor over de gehele zorg beter solidariteit te kunnen handhaven.
Met groeten,
Peter van der Salm.