Aanpak problemen Durom heupprothese

63

In de media verschenen de afgelopen tijd berichten over een heupprothese van de firma De Puy die klachten kunnen geven. Deze prothese (type ASR) is in de Sint Maartenskliniek niet geplaatst. De orthopeden van de Sint Maartenskliniek hadden twijfels over de effectiviteit van deze resurfacing protheses. Hierbij wordt een grote metalen kop over de versleten heupkop aangebracht. Bij een reguliere prothese wordt de heupkop vervangen door een kop op een steel in het dijbeen.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Mogelijke klachten bij andere metaal op metaal protheses
De klachten van de resurfacing heupprothese kunnen echter ook voorkomen bij andere protheses met een grote metalen kop op een metalen kom. Een zeer beperkt aantal patiënten (52 personen) kreeg de afgelopen jaren bij de Sint Maartenskliniek een dergelijke metalen heupprothese (type Durom, firma Zimmer). Door de wrijving van metaal op metaal kunnen op den duur hele kleine metaaldeeltjes (metaalionen) van de prothese loslaten en in de bloedbaan terechtkomen. Bij vijf tot tien procent van de patiënten geeft dit de volgende klachten: pijnklachten in lies of bil, al dan niet met zwelling in lies. Die klachten duiden waarschijnlijk op een lokale overgevoeligheid van het afweersysteem voor metaaldeeltjes. Deze overgevoeligheidsreactie kan leiden tot veranderingen rond het gewrichtskapsel van de heup. En daardoor kan de prothese loslaten.

Jaarlijkse controle
Tot nu toe hebben orthopeden van de Sint Maartenskliniek bij een bovengemiddeld aantal mensen de Durom-prothese moeten vervangen door een andere prothese. Ze hebben dan ook enige zorgen over het functioneren van de prothese. Die zorgen worden ondersteund door ervaringen van andere ziekenhuizen in binnen- en buitenland. Daarom hebben de orthopeden alle patiënten met een Durom-prothese opgeroepen zich te melden bij de polikliniek als zij klachten hebben die kunnen wijzen op een overgevoeligheidsreactie. Maar ook als patiënten twijfels of vragen hebben, kunnen zij vanzelfsprekend bij de Sint Maartenskliniek terecht. Daarnaast roepen de orthopeden de patiënten met een Duromprothese jaarlijks op voor een controle. Het is overigens niet nodig om bij iedereen de prothese te vervangen. De orthopeden verwachten dat de prothese bij een groot aantal mensen geen klachten zal geven.

Prothesebeleid
De Sint Maartenskliniek plaatst jaarlijks 800 heupprotheses en is voorzichtig met het gebruiken van nieuwe typen protheses die zich nog niet op lange termijn bewezen hebben. De Sint Maartenskliniek volgt patiënten zodat we goed zicht krijgen op hoe lang een prothese zonder problemen functioneert. Ook gebruiken ze informatie uit internationale protheseregisters waar vele duizenden patiënten geregistreerd zijn. Daaruit komen trends naar voren, bijvoorbeeld hoe lang een prothese meegaat en welke prothese vroegtijdig faalt. De Sint Maartenskliniek kiest voor protheses van de beste kwaliteit waar ze jarenlange ervaring hebben.

Bron: Sint Maartenskliniek