Bewegen op advies bespaart tientallen miljoenen

15

De rijksoverheid kan tientallen miljoenen euro’s besparen op de zorgkosten als mensen op doktersadvies gaan bewegen. Dat stelt PvdA-wethouder Jantine Kriens (Volksgezondheid) van de gemeente Rotterdam naar aanleiding van een analyse van het lifestyle-programma Van Klacht naar Kracht.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Kriens wil de resultaten van het Rotterdamse project binnenkort met minister Edith Schippers van het ministerie van Volksgezondheid bespreken. “De minister zou een dief van haar eigen portemonnee zijn als ze besluit deze behandeling niet in het basispakket van de zorgverzekering op te nemen”, zei Kriens tijdens de presentatie van de resultaten van het programma op de conferentie Beweegkracht Rotterdam.

Doel van het programma, dat in 2007 in de havenstad startte, was om mensen met stress- of depressieve klachten op doktersadvies in beweging te krijgen. Meer dan 2500 Rotterdammers zijn afgelopen vier jaar op die manier gaan ‘sporten’, omdat ze vanwege hun fysieke en psychische gezondheid in beweging moesten komen.

Gezondheidswinst geboekt
De onderzoekers concludeerden onder ruim duizend deelnemers dat die gemiddeld genomen gezondheidswinst hebben geboekt: “Zij zijn meer gaan bewegen, hebben minder beweegangst en een verbeterde conditie. Zelfs de motivatie van de deelnemers om hun levensstijl aan te pakken, is verder gestegen. Verder is de gezondheidsbeleving verbeterd en zijn de pijnklachten verminderd.”

Kriens stelt dat Van Klacht naar Kracht de mensen net dat zetje geeft wat nodig is om in korte tijd te laten zien dat mensen niet “ziek en zielig zijn, maar gezond en stevig”. ,,Daarbij komt ook nog eens dat het College voor Zorgverzekeringen aangeeft dat deze investering in zorg ons land per saldo in tien jaar tijd 77 miljoen minder aan zorgkosten kan opleveren.”

Vroegtijdig gestopt
De onderzoekers constateerden wel dat een op de drie deelnemers vroegtijdig stopte, omdat die niet meer gemotiveerd was, lichamelijke problemen had of geen tijd. Het advies is dan ook om het begin van het programma wellicht minder intensief te maken, zodat mensen minder snel afhaken.

Bron: AD/ANP

1 REACTIE

  1. Theoretisch helemaal juist. Ik voorzie echter problemen: hoe bereik je de mensen die het echt medisch nodig hebben? Hoe voorkom je misbruik? Hoe moet de huisarts een onderscheid maken?

Reacties zijn gesloten.