Patiënten die weer leren lopen na een beroerte of met een gedeeltelijke dwarslaesie kunnen tijdens hun revalidatie bij de Sint Maartenskliniek voortaan gebruik maken een innovatieve looprobot. Deze zogenaamde Lokomat van Biometrics werd vandaag officieel in gebruik genomen tijdens een symposium over complexe loopproblemen. De Lokomat maakt intensiever en efficiënter trainen mogelijk wat bevorderlijk werkt voor het herstel. Naast Amsterdam is de Sint Maartenskliniek in Nijmegen het enige revalidatiecentrum in Nederland in het bezit van een Lokomat.
De Sint Maartenskliniek kent als specialist in beweging een lange traditie in het gebruik van loopbandtraining met gewichtsondersteuning in het revalidatieproces. Tot de komst van de Lokomat werd gebruik gemaakt van een loopband waarbij twee fysiotherapeuten nodig zijn om de benen van de patiënt voort te bewegen. Dit is voor zowel behandelaars als patiënt zo belastend dat er maar kort getraind kon worden. Met de komst van de Lokomat is dit verleden tijd. De computergestuurde looprobot neemt het zware werk over. De loopmogelijkheden van de patiënt worden optimaal getraind door een programma op maat: de patiënt die nog niet goed kan lopen, wordt meer geholpen door de looprobot dan de patiënt die verder gevorderd is. De patiënt kan hierdoor intensiever en langer trainen.
De Lokomat doet meer dan werken aan de loopbeweging. Uit onderzoek blijkt dat ook de bloedsomloop gestimuleerd wordt, rug- en beenspieren sterker worden de conditie verbetert. Daarnaast geven patiënten aan zich veel beter te voelen doordat ze hun lichaam trainen.
In het revalidatiecentrum in Nijmegen revalideren gemiddeld 500 volwassenen na een ongeluk, hersen- of hartaandoening of amputatie. Bij de peuter- en kinderrevalidatie revalideren 300 kinderen met een stoornis aan het houdings- en bewegingssysteem of het zenuwstelsel. Het doel is deze mensen te leren al hun mogelijkheden te benutten zodat ze zo goed mogelijk kunnen functioneren in de maatschappij.
Bron: Maartenskliniek
Reacties zijn gesloten.