ZN vindt het niet te verteren dat de informatie uit de CQ-index fysiotherapie in 2009 slechts ten dele gebruikt mag en kan worden. In andere sectoren is gebleken dat de gedetailleerde analyse-rapporten uit CQ-indexen een schat aan informatie opleveren.
ZN gaat daarom opnieuw in gesprek met de KNGF over de gegevens uit een belangrijk onderdeel van de prestatie-indicatorenset die via de CQ-index gemeten gaan worden: klantervaringen. Afhankelijk van de uitkomsten van dit gesprek gaat ZN bekijken of zorgverzekeraars zelf via Miletus alsnog een strategische meting uit kunnen voeren. Agis heeft op grond van eerder gemaakte afspraken al besloten om zelf een CQ-meting te doen.
De CQ-index fysiotherapie maakt onderdeel uit van het project ‘prestatie-indicatoren fysiotherapie’. Informatie uit dit project is in 2009 niet volledig toegankelijk voor zorgverzekeraars. Op verzoek van de KNGF heeft de stuurgroep van het project besloten dat de toegang tot de data slechts op het niveau van de 23 indicatoren mag plaatsvinden. De verschillende indicatoren bevatten onderliggende vragen en gegevens die nu niet inzichtelijk zijn. Deze informatie is erg belangrijk voor zorgverzekeraars om de juiste zorg in te kunnen kopen. Zowel ZN als de NPCF zijn daarom met tegenzin akkoord gegaan met het besluit van de stuurgroep.
Over toegang tot de data wordt in 2010 opnieuw besloten. De KNGF vreest dat de bereidheid onder de fysiotherapeuten om de vragenlijsten in te vullen afneemt als al in zo’n vroeg stadium alle informatie beschikbaar komt.
Bron: Zorgverzekeraars Nederland
Hoe groot is de vrees dat ZN, zonder inbreng van de beroepgroep, hierin een eigen koers gaat varen?
Als het KNGF zorgverzekeraars steeds minder als een partner
in de zorg ziet en beschouwt als ‘betaalkantoor’, behoeft niet eens van vrees gesproken te worden.
Peter van der Salm.