Grote zorgverzekeraars als Agis en Univé bedreigen het voortbestaan van het huidige zorgstelsel met hun nieuwe gespecialiseerde en collectieve ziektekostenpolissen. Deze kritiek levert voorzitter Hans Feenstra van de Vereniging Regionale Zorgverzekeraars in een aantal regionale kranten.
Feenstra: “Het wordt tijd dat zorgverzekeraars meer werk gaan maken van het verbeteren van kwaliteit in de zorg en gaan investeren in innovatie, zoals de minister ook wenst, in plaats van langs een omweg alleen maar gunstige risico’s binnen te halen.”
Feenstra heeft vooral geen goed woord over de goedkope ‘zekur-polis’ van Univé, die vooral bedoeld voor jonge en gezonde mensen. “Univé zet de bijl aan de wortel van onze gezondheidszorg, die gebaseerd is op solidariteit tussen jong en oud, tussen gezond en ziek. Die ziekenhuizen doen mee met Univé, omdat ze meer geld overhouden aan het standaardbedrag voor een snelle behandeling van een jongere dan aan de trage herstelperiode van een oude kwakkelaar met suikerziekte”, aldus Feenstra.
Hij vindt dat de politiek de kwestie onderschat. “Gezond en ongezond Nederland behoren even gemakkelijk toegang te hebben tot zorg. Nu dreigt een tweedeling. Uiteindelijk leidt dat tot een verschraling van de zorg en een achteruitgang in kwaliteit.” Feenstra vindt verder dat Agis de mensen ‘zorgmoe’ maakt door producten aan te bieden via grote loterijen.
Bron: PZC