De no-claimregeling wordt volgend jaar vervangen door een verplicht eigen risico van 150 euro per jaar. Minister Klink heeft vandaag het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd.
In de nieuwe regeling worden chronisch zieken en gehandicapten financieel gecompenseerd. Deze groep wordt geselecteerd door te kijken naar specifiek medicijngebruik bij bepaalde aandoeningen. Eerder dit jaar stemde de ministerraad al in met de wetswijziging.
Het verplicht eigen risico geldt, net als de no-claim, alleen voor verzekerden van 18 jaar en ouder. De zorg die nu buiten de no-claim valt (zoals consult bij de huisarts of verloskundige), valt ook niet onder het eigen risico.
In de vragen en antwoorden op de site van MinVWS staan de gevolgen van de wetswijziging op een rij. Deze informatie is bedoeld voor alle verzekerden. Ook is er een aparte rubriek voor chronisch zieken en gehandicapten.
Het wetsvoorstel wordt na het zomerreces behandeld in de Tweede Kamer en daarna in de Eerste Kamer.
Bron: MinVWS
Compensatie chronisch zieken en gehandicapten schiet tekort
Minister Klink (VWS) wil chronisch zieken en gehandicapten compenseren voor de nieuwe regeling van eigen risico die de no-claim vervangt. De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) vindt de compensatie van vier tientjes karig en heeft kritiek op de afbakening van de groep die voor de compensatie in aanmerking komt. De CG-Raad ontwikkelt met zijn achterban een beter voorstel dat voor september bij de minister en de Tweede Kamer ligt.