Overgewicht levert voordeel op

9

Zieke 60-plussers kunnen maar beter wat te zwaar zijn. Zij blijken dan enkele maanden langer te leven dan leeftijdsgenoten zonder overgewicht.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FYGO Uitzendbureau voor de fysiotherapeut

Dikkere mensen lopen een veel groter risico op ernstige ziektes. Toch blijkt overgewicht soms juist voordelen op te leveren.

Gezond
Vijftien jaar lang werden vierduizend mensen van 60 jaar en ouder gevolgd binnen het bevolkingsonderzoek ERGO. Wat bleek? Wie ziek is, kan maar beter overgewicht hebben. Gemiddeld leef je dan langer dan iemand met dezelfde aandoening die een gezond aantal kilo’s heeft.

Reserves
Wetenschappelijk onderzoeker Stefan Walter hoopt te promoveren op deze studie. Hij zegt: “De verklaring lijkt te zijn dat je dankzij overgewicht bepaalde reserves hebt. Nieuwe onderzoeken moeten duidelijk maken hoe het precies zit.”

Hoge prijs
Minder aandacht dan maar voor de strijd tegen overgewicht? “Zeker niet”, zegt Walter. “Je hebt pas voordeel van overgewicht als je ziek bent. Het nut is dus betrekkelijk. En het blijft gewoon een feit dat je met overgewicht het risico loopt eerder ziek te worden. Je leeft dus langer, maar bent een groter aantal jaren ziek dan mensen met een gezond gewicht. Dat is een te hoge prijs.”

Bron: ErasmusMC

Advertentie:bezoek fysiovacature.nl