Home Informatie en technologie Omstreden Google Health opent zijn deuren

Omstreden Google Health opent zijn deuren

Google Health, een online opslagdienst voor medische gegevens, is in de VS voor het publiek geopend. Hiermee steken nieuwe privacyzorgen de kop op, maar Google vindt de dienst logisch, gezien het zoekgedrag naar ziektes en behandelingen.

- advertentie -
FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

De dienst stelt gebruikers in staat om desgewenst hun complete medische geschiedenis online bij te houden. Zo kunnen er ziekenhuisraportages, uitslagen van laboratoria en recepten van door de apotheek verstrekte medicijnen in de patiëntendossiers worden geïmporteerd. Hiervoor is Google afhankelijk van de medewerking van een tot noch toe beperkt aantal medische instellingen, gegeven dat de meeste mensen weinig trek zullen hebben in het handmatig invoeren van alle data. Gebruikers kunnen er echter ook voor kiezen om de tool in te zetten om informatie over ziektes te zoeken, net als symptomen en behandelingen. Hierdoor kan bijvoorbeeld inzichtelijk worden gemaakt welke medicijnen niet met elkaar zijn te combineren. Tevens kan er gezocht worden naar artsen en ziekenhuizen. 

Patiënten kunnen tijdens een consult ook de behandelend arts van relevante informatie voorzien, zo stelt Google. Hiermee loopt de zoekgigant feitelijk vooruit op de ontwikkeling van elektronische patiëntendossiers binnen de gezondheidszorg, en geeft het patiënten de mogelijkheid om hun eigen dossier te beheren. Een dergelijke verzamelingen van online toegankelijke medische gegevens roept echter verschillende privacykwesties op. Een door AP geïnterviewde gebruikster zei in eerste instantie wel bezorgd te zijn, maar werd toch over de streep getrokken door het vooruitzicht niet meer afhankelijk te zijn van door het huis rondslingerende paieren zoals recepten. 

Privacyvoorvechters waarschuwen echter dat de dienst niet onder de zogeheten Health Insurance Portability and Accountability Act valt. Deze wet regelt de beveiliging van en de toegang tot medische gegevens, en is onder meer bedoeld om misbruik van gegevens door verzekeraars te voorkomen. Indien een derde partij, bijvoorbeeld een bedrijf of de overheid, toegang tot de gegevens af wil dwingen, dan vereist de wet dat de betrokkene wordt geïnformeerd en in staat wordt gesteld om de zaak aan te vechten. Wanneer een eis tot overhandiging van medische gegevens echter bij Google zou worden neergelegd, vervalt deze voorwaarde. Volgens Pam Dixon van de World Privacy Forum moet bij dit soort gevoelige informatie niet zomaar op Googles privacybeleid worden vertrouwd.
 
Google heeft overigens aangegeven dat de informatie in Google Health niet bij andere Google-diensten zal worden betrokken, zodat de activiteit van een gebruiker van de dienst niet van invloed is op de zoekresultaten van deze persoon. Tevens worden er geen advertenties getoond – die verschijnen enkel als er een zoekopdracht wordt ingevoerd, waarbij de gebruiker op de reguliere Google-zoekpagina terechtkomt.

Bron: Tweakers.net

Mobiele versie afsluiten